Condamnat pentru uciderea unui taximetrist orădean, cere să i se facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Moldoveanu, condamnat pentru crimă și încarcerat de mai bine de 14 ani, susține că este nevinovat și că în mai puțin de o lună fapta pentru care este încarcerat se va prescrie, astfel că adevăratul criminal ar putea fi în libertate și ar putea scăpa nepedepsit.

Deţinutul Mihai Moldoveanu îşi strigă nevinovăţia de mai bine de 14 ani. Dacă dreptatea este de partea lui, înseamnă că adevăratul criminal este liber şi, de la data 31 octombrie va beneficia de prescrierea faptei.

Mihai Moldoveanu a trimis autorităţilor statului, presei şi oamenilor politici  peste 21.000 de mesaje în care îşi susţine nevinovăţia. În luna iunie 2010, Mihai Moldoveanu, fost ofiţer genist, a reuşit să-şi facă iarăşi auzit strigătul de nevinovăţie, când, disperat că nimeni nu încearcă să ia în seamă argumentele prin care îşi demonstrează nevinovăţia, a cerut, din Penitenciarul de maximă siguranţă Giurgiu, unde este încarcerat, să fie eutanasiat. A fost un moment de maximă frustare, în care deţinutul cu o conduită ireproşabilă, şi-a pierdut speranţa şi a vrut să moară. Dar nu printr-un gest laş, ci conform cu legea pe care o cerea parlamentarilor, a eutanasierii, aplicată şi în cazul celor condamnaţi pe nedrept. „Am scris şi la procurorul general, şi la ministrul de justiţe şi la preşedinţie. Iar pe parcursul timpului am fost invitat la mai multe televiziuni şi am dat mai multe interviuri la presă. Niciodată  nu am fost acuzat de minciună. Cu toate acestea, eu continui să execut pedeapsa, iar adevăratul criminal este liber. Este o nedreptate prea mare", spune Mihai Moldoveanu.  

Soartă pecetluită chiar de ziua de naştere

Pedeapsa de 25 de ani, pentru omor deosebit de grav, săvârşit asupra taximetristului orădean Adalbert Nagy, la data de 31 octombrie 1995,  i s-a dat de către Tribunalul Bihor. Procurorul Florin Damian, cel care i-a întocmit dosarul, a ieşit, între timp, la pensie. Mihai Moldoveanu a fost arestat, prima dată,  în ianuarie 1996, dar, în mai 1999, a fost eliberat, „din lipsă de probe", printr-o sentinţă a Curţii de Apel Oradea. La recursul procurorilor, Curtea Supremă de Justiţie a reluat hotărârea Tribunalui Bihor, chiar de ziua lui, la 7 noiembrie 1996. Mihai Moldoveanu a fost arestat din nou şi nu şi-a mai recâştigat libertatea. „A fost un concurs de împrjurări nefast. M-am aflat la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit", spune Mihai Moldoveanu, pentru care tragedia a început când încă nu împlinise 30 de ani.

Exemplu în "Erori judiciare"

Argumentele de nevinovăţie pe care Mihai Moldoveanu le aduce,  au convins pe mulţi avocaţi, ziarişti, profesori de drept. Cazul lui este prezentat în cartea „Erori judiciare" a reputatului criminalist Traian Tandiu, iar euoprlamentarul Norica Nicolai, de profesie procuror, declara la B1Tv , în anul 2007, după ce îl vizitase la Penitenciarul Jilava, că Mihai Moldoveanu este un exemplu tipic, pentru nivelul justiţiei române care „lucreză pe indicii şi pe deducţii logice ale unui procuror, mai puţin pe probe". De asemenea, Comisia pentru drepturile omului si cea pentru combaterea abuzurilor, din cadrul Camerei Deputatilor, respectiv Senat, l-au audiat in repetate randuri, in perioada 2001 -2006, au confirmat veridicitatea sustinerilor sale si au sesizat Ministerul Justitiei, CSM-ul si Procurorul General pentru a lua masurile ce se impun. Dar,  nimic nu s-a schimbat.

Ultima lună de speranţă

Perseverenţa de neclintit în a-şi demonstra nevinovăţia şi argumentele pe care Mihai Moldoveanu le prezintă în numele adevărului pun pe gânduri orice om de bună credinţă care îl ascultă. Deţinutul a făcut demersuri şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar în aşteptarea răspunsului, speranţa lui mai are de trăit doar o lună.  „Singura mea şansă de a fi eliberat şi reabilitat a fost aceea de a se găsi adevăratul criminal. Dar, dacă în peste 14 ani,  justiţia nu a fost interesată să-mi asculte argumentele şi să caute adevăratul făptaş, după termenul de prescriere a faptei, de care ne mai desparte doar o lună, nici atât nu se va mai mobiliza, pentru că după această dată, vinovatul nu va mai putea fi pedepsit, aşa că de ce să-l mai caute? Ca să-mi facă mie dreptate şi să recunoască că au greşit?", se gândeşte, cu amărăciune, deţinutul Mihai Moldoveanu.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite