Oradea: Concurență neloială în Piața Nufărul (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fața piețelor au apărut vânzători care nu plătesc nicio taxă, dar diminuează profitul celorlalți.

În fața Pieței Nufărul apar periodic vânzători fără nicio autorizație. În timp ce unii dispar de frica amenzilor, alții se încăpățânează să revină  cu tupeu.
Vânzătorii de produse de marochinărie din Piața Nufărul se plâng de concurență neloială. Din luna mai, în fața pieței, apare periodic un tânăr care vinde același gen de produse, fără a avea vreo autorizație. „Am sesizat Regia Autonomă a Piețelor și am fost în audiență la domnul Cozma (directorul regiei, n.n.). Acesta i-a cerut să intre în piață. A dispărut o săptămână, iar apoi a reapărut”, povestește Călin Lazău, unul dintre vânzătorii din piață.

Sesizări la primărie

Demersul lor a continuat prin sesizări la primăria Oradea. „La audiență a venit un consilier local, domnul Dan Octavian, și un consilier al primarului. A promis că sună și se rezolvă”, continuă acesta. Concurentul a dispărut câteva zile după care a apărut din nou. Exasperați, vânzătorii de la mese au sesizat Poliția Comunitară. „Au venit doi agenți, l-au notat în caiet și gata. El iar n-a venit o săptămână”, spun vânzătorii. Comerciantul cu tupeu le-a arătat vânzătorilor de la mese și agenților comunitari o cerere pentru ocuparea locului înaintată către primărie, cu termen de răspuns în 30 de zile, dar cu dreptul de folosire a locului și fără obligația de a plăti vreo taxă. „De câteva luni își înnoiește cererea asta. Probabil ar trebui să facem toți șmecheria asta”, spun oamenii.
„E nedrept ca noi să plătim taxe frumoase în fiecare lună pentru mese, iar ei să fie doar pe profit. Dacă vinde doar un portmoneu în plus, nouă ne scad vânzările. Și vinde pentru că este chiar la intrarea în piață”, spune Maria, o vânzătoare din piață.

Reguli doar pentru unii

„Concurentul nostru mi-a sugerat să ies și eu în fața pieței ca să am vânzare mai bună”, explică Lazău. „Eu plătesc de opt ani taxe frumoase la RAPAS, colegii mei, la fel. Ce-ar fi dac-am ieși toți în fața pieței. Cum îl lasă pe el, să ne lase și pe noi”, spune Lazău. În Piața Nufărul sunt mese libere, dar vânzătorii ilegali refuză să intre. „Noi nu suntem responsabili de terenurile din afara pieței. Acestea sunt în subordinea primăriei”, precizează Tibor Bimbo-Szuhai, director adjunct al RAPAS. Un metru pătrat de masă în Piața Nufărul se plătește cu șapte lei pe lună. Majoritatea vânzătorilor au o masă întreagă, pentru care plătesc180 de lei pe lună. Cei care au reușit să se extindă și au mai multe mese, plătesc și peste 2000 de lei pe lună către RAPAS. „Pentru a putea vinde pe spațiul public trebuie să închirieze terenul de la Administrația Imobiliară Oradea, cu condiția să fie una dintre suprafețele aprobate  de consiliul local”, spune Posztner Bela, director executiv adjunct al Administrației Imobiliare Oradea. Sancțiunile pentru  ocuparea abuzivă a spațiului public în scopuri comerciale sunt între 500 și 1.000 de lei. „Am discutat și eu cu vânzătorul respectiv și i-am zis să-și ia masă în piață. N-are ce căuta în față, când în piață sunt mese goale destule. Dacă este așa mare bătaie pe spațiile din față, ar trebuie să le licităm”, spune consilierul local Dan Octavian. Acesta crede că șefii de piețe ar trebui să fie mai Fermi cu cei care își permit să calce legea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite