CARITATE Centru pentru nevoiaşi şi mame adolescente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care iau masa la Centrul Social „Maria Rosa“ spun că acest ajutor este o binecuvântare pentru ei
Cei care iau masa la Centrul Social „Maria Rosa“ spun că acest ajutor este o binecuvântare pentru ei

Tinerele însărcinate care sunt respinse de familie vor putea locui în Complexul social „Maria Rosa“. Acesta este primult centru din Oradea care vine în sprijinul persoanelor cu probleme sociale.

Cantină socială, duşuri pentru oamenii străzii, centru de zi pentru copii, centru pentru cazare temporară, centru de consiliere psihologică şi centru de asistenţă socială, toate aceste servicii se regăsesc de puţină vreme  la Complexul Social „Maria Rosa" din Oradea.

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea oferă servicii sociale pentru comunitate de mai bine de cinci ani. Acestea s-au dezvoltat de-a lungul timpului din nevoia de a răspunde cât mai bine necesităţilor comunităţii. Asociaţia a început, în luna februarie a anului trecut, construirea unui centru în care serviciile sociale să fie dezvoltate şi diversificate. Centrul a fost dat în folosinţă la 1 septembrie.

Cazare pentru viitoarele mămici

În centrul de cazare temporară îşi vor putea găsi liniştea de care au nevoie femeile însărcinate, respinse de familie, care vor putea locui o perioadă determinată de timp. „Există, din păcate, multe fete tinere care rămân însărcinate fără a avea un soţ, o meserie, motiv pentru care sunt respinse şi de părinţi. Pentru a veni în sprijinul lor, la etajul Centrului social am amenajat camera pentru cazarea temporară a acestor fete, astfel încât să poate păstra copilul", a spus  pr. Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei. Centrul le va oferi viitoarelor mame un acoperiş deasupra capului, vor avea asigurată mâncarea şi vor putea să îşi finalizeze studiile, să înveţe o meserie sau să îşi găsească un loc de muncă. „Beneficiez de sprijinul asociaţiei Caritas Eparhial de mai bine de trei ani. Am trei copiii şi peste o lună voi mai adduce pe lume o fetiţă. Din fericire eu am unde să stau dar sunt şi tinere însărcinate respiunse de familie. Pentru acestea central este o binecuvântare", ne-a spus Bianca Aron în vârstă de 24 de ani. Tinerele mame vor putea rămâne la Centru până după naşterea copilului, când fie vor fi reprimite în familie, dacă va fi acceptat copilul, fie vor ajunge la o stabilitate astfel încât să îşi poată purta singure de grijă.Totodată aici se află si un centru de zi pentru copii care provin din familii defavorizate şi nu numai, unde se derulează activităţi after school.

Cantină şi duşuri

Zilnic cincizeci de persoane fără adăpost sau care nu au unde să-şi pregătească mâncarea servesc o masă caldă la cantina social a centrului.„Vin la cantină în fiecare zi. Mâncarea pe care o primesc la prânz este foarte bună. Este tare greu de trăit în ziua de azi iar ajutorul pe care-l primim de la Asociaţie mă ajută să trec ma uşor peste greutăţi", ne-a spus Marin Amarghioalui, în vârstă de 55 de ani. Duşurile pentru oamenii străzii, care sunt o noutate la nivelul municipiului Oradea, au ca scop asigurarea igienei corporale pentru persoanele fără adăpost. „Pe lângă asigurarea hranei, una dintre principalele probleme cu care se confruntă persoanele care locuiesc pe stradă sau în condiţii improprii este aceea că nu au acces la apă curentă, cu atât mai puţin la apă caldă. Astfel, aici oamenii străzii pot face duş , după un program stabilit şi totodată primesc un rând curat de haine, pentru o minimă igienă personal", a mai spus pr. Olimpiu Todorean.

Pentru ridicarea acestui complex au fost necesari 250.000 de euro bani care au provenit din sponsorizări de la Congregaţia Surorilor Misionare Franciscane ale lui Cristos, de la o biserică din America, de la asociaţia Chieste del'Est din Italia, de la o doamnă din Germania, de la o societate din Oradea precum şi din donaţii de la diferite persoane.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite