Complex turistic în loc de vamă, după aderarea la Spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din comuna Borş vrea să transforme actuala vamă în bază de agrement. Pentru fostele cazărmi ale grănicerilor există deja proiecte care vizează transformarea lor în hoteluri, următoarele vizate fiind clădirile din punctul de trecere a frontierei Borş.

Batori Geza, primarul comunei bihorene Borş, numără zilele până la aderarea României la Spaţiul Schengen, în speranţa că, imediat după renunţarea la controalele de la frontiera cu Ungaria, clădirile din punctul de trecere a frontierei Borş vor trece în proprietatea comunei. „Fostele birouri vamale vrem să le transformăm într-un hotel", a spus, în exclusivitate pentru „ADS Oradea", primarul Batori Geza. Pentru ca planurile edilului din Borş să devină realitate, primul pas ar fi cedarea clădirilor, în favoarea primăriei bihorene, imediat după desfiinţarea vămii. „Sperăm ca, imediat după intrarea în Spaţiul Schengen, clădirea să intre în proprietatea primăriei, să nu se facă aceleaşi greşeli care s-au  făcut cu cazărmile grănicerilor, care ne-au fost predate, prin hotărâre de Guvern, după aproape zece ani, în care s-au deteriorat foarte tare", a spus Batori Geza. Acesta a amintit şi cazul Slovaciei, unde, a doua zi după adeararea la Spaţiul Schengen, ţiganii furaseră deja tot fierul şi distruseseră complet clădirea.

„Turism de frontieră"

Batori Geza consideră că destinaţia turistică ar fi cea mai potrivită pentru actuala vamă şi terenul aferent. „Industria s-a pornit deja la noi în comună. Am avut în urmă cu câţiva ani visul de a face aici un Parc Industrial şi am reuşit. Acum vrem să oprim turistul în Borş, să-l facem să petreacă aici o noapte sau chiar câteva zile de vacanţă", spune primarul vizionar. Pichetele de grăniceri au trecut anul trecut în proprietatea comunei Borş, iar deja există un proiect depus pentru a obţine finanţare de la Guvernul României, pentru transformarea unei suprafeţe de 14 hectare în zonă de agrement. „În locul cazarmelor avem deja studiul de fezabilitate pentru a ridica hoteluri şi restaurante", a spus primarul Batori Geza. Având în vedere că în spaţiul respectiv există două lacuri, unul mai mare, de aproximativ şase hectare, şi unul mai mic, se mizează pe turişti amatori de pescuit sportiv. Cazarmele vor fi transformate în hoteluri de cel puţin trei stele, chiar de către Primăria Borş, care va şi înfiinţa o societate, 100% proprietate a comunei, care să administreze complexul turistic.

Camping

Pentru transformarea cazarmelor în hoteluri de trei stele, unde turiştii să fie serviţi cu meniuri tradiţionale, Batori Geza mizează pe accesarea unor finanţări guvernamentale. „Am depus un proiect pentru un camping în zona lacurilor şi urmează să depunem un alt proiect, pentru înfiinţarea unui centru de informare turistică. Cred că am putea termina lucrările la camping în cel mult un an", a spus Batori Geza. Acesta consideră că pentru transformarea viitoarei foste zone de frontieră în complex de agrement ar fi nevoie de o investiţie de circa 1 milion de euro. „Comuna Borş are posibilitatea de a contribui cu circa 30 la sută din această sumă", a spus primarul.

Rămâne de văzut

Cătălin Simuţ, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean de Poliţie de Frontieră Bihor, a spus că, în prezent, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea poliţiştii de frontieră este proprietate a Ministerului Administraţiei şi Internelor. „Nu se ştie încă dacă se va desfiinţa complet punctul de trecere a frontierei cu Ungaria, după aderarea la Spaţiul Schengen", a spus Cătălin Simuţ, referitor la planurile primarului comunei Borş.

Cu potenţial

Maria Tătar, director la  Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) Bihor, apreciază iniţiativa primăriei Borş. „Ideea este una cât se poate de bună, însă toate acestea trebuie puse în practică alături de vecinii maghiari. Succesul unui hotel construit pe locul actualei vămi depinde mult de serviciile care vor fi oferite şi de posibilităţile de agrement din zonă. Pescuitul se adresează unui segment restrâns, motiv pentru care, personal, aş face acolo un sat de vacanţă, al comunităţilor române şi maghiare, pe ideea de agroturism", a spus Maria Tătar.

Apartamente pentru tineri, în loc de cazărmi

În localitatea Santăul Mic, care face parte din comuna Borş, fosta cazarmă va fi transformată în apartamente pentru tineri. „Proiectul e gata şi urmează să fie scoasă la licitaţie lucrarea. Vor fi în total zece apartamente, cu câte două camere şi balcoane. Investiţia va fi de aproximativ 400.000 de euro", a spus Batori Geza. Apartamentele vor rămâne în propriertatea comunei, dar vor fi închiriate tinerilor căsătoriţi, la preţuri care să-i incurajeze să rămână în comună. „Vrem să-i determinăm pe tinerii cu pregătire să rămână la noi în localitate", a spus Batori Geza.

Parcul industrial Borş, un semi-succes

Întins pe o suprafaţă de 25 de hectare, Parcul Industrial Borş a beneficiat de un buget total de peste două milioane de euro, din care aproximativ 1.480.000 au reprezentat finanţare europeană, prin programul PHARE, circa 500.000 de euro au provenit de la Guvernul României, iar 185.000 de euro au fost asiguraţi de către comuna Borş. Lucrările au fost recepţionate în decembrie 2006. „La un moment dat, parcul industrial a fost 100% concesionat, însă dezvoltatorul imobiliar ceh CTP Invest s-a retras, iar acum numai jumătate din parcul industrial mai este concesionat", a spus Batori Geza. „Eu consider că proiectul parcului industrial este un succes, deoarece noi ne-am scos deja investiţia. În prezent avem oferte pentru alte 14 parcele, din partea unor firme mai mici", a spus primarul din Borş. Referitor la concurenţa cu Parcul Industrial Eurobusiness, din Oradea, acesta a spus că Parcul Industrial Borş are avantajul că se află în zonă rurală şi investitorii de aici pot beneficia de mai multe programe de finanţare. Un alt avantaj al Parcului Industrial Borş este aşezarea sa pe teritoriul comunei, la aproximativ doi km de punctul vamal Borş.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite