În ciuda listei extinse de substanțe interzise comerţul cu etnobotanice este în floare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spice-shopurile din Oradea îşi continuă activitatea în ciuda interzicerii de noi substanţe. Poliţiştii bihoreni sunt deocamdată legaţi la mâini şi nu pot începe controalele până la publicarea noii liste de substanţe interzise.

Ministerul Sănătăţii a aprobat miercuri extinderea listei de substanţe „etnobotanice”, dar poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog anunţă că nu pot face nimic până nu este publicată. „Am avut controale săptămânale la magazinele care comercializează produse etnobotanice, dar acum aşteptăm publicarea noii liste pentru a putea demara noi controale. După publicarea listei aprobate acum, vom începe imediat controalele şi vom dispune distrugerea produselor ce conţin substanţele interzise”, a declarat comisar şef Mugur Poinar, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog din Bihor.


Există trei astfel de magazine care comercializează produse etnobotanice. Vânzătorii sunt comunicativi şi explică menirea produselor, dar când au de-a face cu jurnaliştii devin suspicioşi. „Cea mai mare problemă cu produsele etnobotanice este că sunt combinaţii de substanţe şi nu există un efect clar. Nu am avut cazuri grave, iar problemele cele mai acute sunt date de combinaţia cu alcool, ce poate duce la tulburări cardio-vasculare ce pot pune viaţa consumatorului în pericol”, a explicat doctorul Hadrian Borcea, medic şef la Urgenţele de la Spitalul Judeţean.

ASP Bihor rămâne fermă în poziția față de consumul de etnobotanice și recomandă tinerilor să nu își riște sănătatea. „Noi nu avem atribuții de control, dar am fost solicitați și în trecut să participăm la verificări. Până când vom putea închide magazinele recomand tinerilor să se ferească de consumul de substanțe și produse așa zis etnobotanice", spune doctor Marius Pârcioagă, director coordonator al ASP Bihor. Pe lista extinsă apar la substanțe interzise și mefedrona și derivații piperazinei. Mefedrona este substanța activă din noile săruri de baie halucinogene.


Combinaţii
Plantele conțin substanţe periculoase cu efect psihoactiv

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite