Colegiul Național Mihai Eminescu, în top cu cei mai buni elevi la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.300 de elevi au așteptat cu emoții rezultatele de la primul examen important. Gradul de promovabilitate pentru judeţul Bihor a fost de 85,38%. Înainte de constetații, elevii de la Mihai Eminescu sunt în top.

Topul liceelor din Oradea: Mihai Eminescu pe primul loc, Henri Coandă în coada clasamentului

Află aici rezultatele de la BAC din judeţul Bihor

Rezultatele de la examenul de Bacalaureat din acest an sunt mai slabe decât cele de anul trecut. Unii director pun asta pe seama noii formule de examinare, alții spun că evaluarea a fost mai obiectivă și mai exigentă.  "Rezultatele au fost mai slabe datorită faptului că tendința de fraudare a fost mai mică", este concluzia inspectorului școlar Ilie Crăciun, vicepreședintele Comisiei Județene. El a spus că elevii au fost în general bine pregătiți, iar notele mai mici se datorează și faptului că au lipsit probele orale, unde se luau note mai mari.

Promovabilitate mai mică

Directorii școlilor din Oradea au constatat toți, că notele au fost mai mici, la fel și procentul de promovabilitate.  "În acest an din cei 131 de absolvenți au căzut 12, la matematică. Nu am avut un procent atât de mare de respinși de mulți ani. Probabil se datorează exigenței sporite a evaluatorilor", a declarat Ioan Micu, directorul Liceului Teoretic Aurel Lazăr. Micu este de părere că examenul, în forma actuală, este mult mai ușor, chiar dacă asta nu se vede în rezultate. "Copiii au fost decongestionați de o tensiune de o lună. Pe parcursul unei singure săptămâni au avut trei probe, cea clasică, la liumba și literatura română, o materie de profil, pe care ar fi trebuit să o stăpânească foarte bine și una din profilul opus, unde de obicei au ales o materie de un an de zile", a subliniat directorul de la LT Aurel Lazăr.

El spune în schimb, că a observat că interesul elevilor nu a fost foarte mare, mai ales când vine vorba de disciplină. "Au venit târziu la examen, unii fără buletin, doar cu copie și cu ținută neadecvată. Elevii de la Ady Endre au fost exemplari, la acest capitol. Vreau să felicit părinții și profesorii", a declarat Micu.

Cristiana Vasadi este eleva care a obținut cea mai mare medie din Bihor la BAC

Note mai mici și la liceele de top

Și la Colegiul Național Emanuil Gojdu au fost rezultate mai slabe."Elevii au fost bine pregătiți, dar notele au fost mai mici. Sunt multe note de șapte și noi preconizam ca notele vor fi între 8 și 10", a declarat directorul colegiului, Viorel Mititean. El pune asta pe seama lipsei probelor orale, unde se luau note mai mari.

Înainte de contestații, Colegiul Național Mihai Eminescu are cele mai mari note din județ, ocupând primele șase locuri în top.  Cu toate astea, și aici procentul celor care au promovat a fost mai mic decât în alți ani. "Avem 27 de respinși, în condițiile în care nu am avut niciodată mai mult de 16", a spus Iosif Eilender, directorul școlii. "S-a întâmplat ceea ce se aștepta în toată țara, când media este făcută doar din trei note", a declarat Eilender. Procentul de promovabilitate la Mihai Eminescu a fost de 91,4%, mult mai mic față de anul trecut, când a fost de 99%. "Medie de zece nu am avut și am avut 16 elevi respinși. Nu am avut atât de mulți de 2-3 ani", a subliniat directorul.

La Colegiul Tehnic Mihai Viteazul procentul de promovabilitate a fost de 82%, mai mic față de alți ani. "Anii trecuți au luat note mari la oral, ceea ce i-a ajutat mult la medie", a precizat directorul Ruben Filimon. El crede, în schimb, că actual variantă de Bac este foarte obositoare pentru elevi. "Din ianuarie sunt tot în Bacalaureat. Proba de competențe digitale ține șase zile și bulversează tot sistemul. Dacă vor să fie în timpul anului atunci să pună și probele scrise la fel, ca de la 15 iunie să înceapă vacanța pentru toată lumea", a spus directorul de la CT Mihai Viteazul.  El susține că nu înțelege nici de ce nota de trecere este 6, când în sistemul românesc de învățământ promovezi cu nota 5. "Nu văd nicio justificare, mai ales că dacă elevul are nota 5,99 i se rotunjește la 6, dar dacă are 5,98 nu se mai întâmplă la fel. Cred că nedreptățiți", subliniază Ruben Filimon.

Top zece cei mai buni elevi

Cea mai mare medie - 9,96 - aparține elevi Cristiana Ioana Vasadi de la CN Mihai Eminescu. Ea este urmată de colega ei Milena Rugea (9,95), Rita Albu (9,93), Iulia Nedea (9,93), Eva Sfârlea (9,91), Ioana Chichinesdi (9,90) și Alexandra Marian (9,90). Tot pe locul 3, cu media 9,93 este și o elevă de la CN Emanuil Gojdu, Iulia Ursuța. Locurile 8 şi 9 sunt ocupate de două eleve de la Colegiul Economic "Partenie Cosma", Flavia Suduran ( 9,9) şi Adelina Rus (9,88). Pe ultimul loc în top 10 se află Andreea Bălaj, cu media 9,86, de la Liceului de Artă Oradea.

Iulia Ursuța, este eleva de nota 9.93 care visează la o carieră în domeniul arhitecturii

Bac-ul în cifre

6.333 de elevi au susținut examenul de Bacalaureat in Bihor. Gradul de promovabilitate a fost de 85,38%. Un singur candidat a fost eliminat în această sesiune de examinare și 925 de elevi au fost respinși. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, 630 de candidaţi au obţinut medii sub 5,  295 medii între 5 şi 5,99. Nu a fost nicio medie de zece, însă 607 elevi au obţinut medii între 9 şi 9,99, 595 au avut medii între 8 şi 8,99. De asemenea, 1.810 elevi au avut între 7 şi 7,99 și 1.395 au obţinut note cuprinse între 6 şi 6,99. Rezultatele se mai pot schimba după contestații.

CIFRE

6.333 de elevi au susținut Bacalaureatul

925 de elevi au fost respinși

9,96 cea mai mare medie, obținută de Cristiana Ioana Vașadi de la Mihai Eminescu

image

"Corectorii au fost mai exigenți decât în alți ani"

Ioan Micu, profesor examinator


image

"Varianta actuală este foarte obositoare pentru copii și probele scrise ar trebui date în timpul anului"

Ruben Filimon, director Colegiul Tehnic Mihai Viteazul


image

"Cred ca varianta asta de Bac a fost un experiment și o vor schimba"

Cristian Roșu, elev Colegiul Național Emanuil Gojdu


image

"Mi s-a părut ușor ca subiecte și ne-am descurcat foarte bine"

Tudor Ursente, elev Colegiul Național Mihai Eminescu

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite