PORTRET/ Codrin Hora este robotician medaliat cu argint la competiții internaționale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul a reprezentat de două ori judeţul Bihor la olimpiadele naţionale de fizică. A creat un braţ robotic, premiat cu argint la un concurs internaţional.

Profil


Născut. 26 septembrie 1993, Rădăuţi, Suceava
Studii. Clasa a X-a, Liceul Baptist Emanuel din Oradea
Familie. O soră


Abia învăţase să scrie şi să citească, dar simţea deja nevoia de a construi, de a crea lucruri, din orice fel de obiecte îi picau la îndemână.
„Vedeam la televizor aparate şi tehnologii şi vroiam să creez şi eu, la rândul meu, ceva util. Încercam orice, chiar dacă mi se recomanda să nu fac aşa ceva acasă”, povesteşte Codrin Hora. După diverse încercări din timpul gimnaziului, Codrin şi-a dat seama despre cât de importante sunt cunoştinţele de fizică pentru inventatori, astfel încât s-a decis să se dedice mai serios acestui studiu.


„În clasa a noua nici nu mă gândeam că aş putea să particip la olimpiadă, dar m-am înscris, din pasiune, în cercul de fizică al şcolii”, relatează Codrin, care de atunci a reprezentat de două ori judeţul Bihor, la olimpiadele naţionale de fizică. „Anul acesta am obţinut menţiunea numărul trei, clasându-mă astfel pe locul opt pe ţară”, explică adolescentul.  Luni s-a întors de la Brăila, de la concursul naţional de fizică „Evrika”, unde s-a poziţionat pe locul şapte.


Primele reuşite


Codrin era elev în clasa a şaptea când i-a reuşit prima creaţie, un motor cu reacţie asemănător celor folosite la avioane. Apoi, în clasa a noua, a realizat un levitron, un dispozitiv care poate să facă să plutească orice obiect, cu ajutorul proprietăţilor magnetice. La competiţia internaţională Infomatrix, desfăşurată în aprilie la Bucureşti, Codrin şi Dan Mitra, colegul său, au câştigat o medalie de argint, la secţiunea „hardware control”.  „Am creat un braţ robotic robotic care imită perfect mişcările mâinii, fiind controlat wirelless. La competiţie au participat peste 130 de echipe, venite din toate colţurile lumii”, povesteşte Codrin, care s-a ocupat cu partea de hardware şi electrică.


„Nu ştiam încă de concurs când m-am hotărât să construiesc un robot, în luna noiembrie a anului trecut”, recunoaşte tânărul robotician. O lună mai târziu a început colaborarea cu Dan, reuşind să realizeze un robot care poate fi utilizat în orice domeniu de activitate, chiar şi pentru operaţii care necesită o maximă precizie. Pentru competiţia din 2011, cei doi pregătesc deja o platformă robotică mobilă, cu trei braţe.


Cu planuri mari


Codrin vrea să îşi facă un nume în robotică şi fizică. „La facultate voi merge cu siguranţă undeva în străinătate. Universităţile din România nu-mi oferă perspectivele pe care mi le doresc”, spune, cu un ton matur, adolescentul. „Îmi doresc să fiu un mare robotician”, conchide Codrin, care recunoaşte că cel mai mult îl atrag, pentru studii, Statele Unite ale Americii.


Întrebări şi răspunsuri


Ai câştigat bani din pasiunea ta?
Da, dar i-am cheltuit imediat, pe cele necesare realizării braţului robotic. Am câştigat un premiu pentru fizică, de 1.000 de lei, de la fundaţia Rotary.

Ce pasiuni mai ai, dincolo de fizică şi robotică?
De când aveam şase ani cânt la trompetă, însă strict ca hobby. Nu am avut concerte şi nici nu am participat la concursuri. Cânt de plăcere.

Cine te-a ajutat pentru a face performanţă în fizică?
Este vorba despre profesorul meu de fizică, de la Liceul Baptist Emanuel, Sergiu Berean.


Ce-i place

Lui Codrin îi place în mod deosebit muzica clasică. Romanul său preferat este „Portretul lui Dorian Gray“. De câte ori are timp liber, cântă la trompetă.


Ce nu-i place

Adolescentului nu-i plac aglomeraţia şi gălăgia. „Nu suport să stau fără să fac ceva”, spune Codrin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite