Oradea: Portret/ Claudiu Negruți a condus vase de croazieră de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Claudiu Negruți a condus vase de croazieră de lux
Oradea: Portret/ Claudiu Negruți a condus vase de croazieră de lux

Născut la Aleșd, Claudiu a studiat la Institutul de Marină din Constanța. Între 2007 și 2008 a fost căpitan pe două nave, de patru și de cinci stele.

Claudiu Negruți este unul dintre bihorenii care au plecat în lumea largă și au reușit să se impună prin muncă și exemplu personal. Orfan de tată și crescut de o mamă singură încă de la vârsta de opt luni, Claudiu a ajuns să-și îndeplinească, pas cu pas, toate visurile, chiar și pe cele mai îndrăznețe. Între 2007 și 2008 a petrecut opt luni în calitate de deck officer pe două nave de pasageri, una de cinci stele și cealaltă de patru stele, răspunzând de tot ceea ce însemna întreținerea acestor nave de lux, fiind al doilea om ca importanță pe vas și având în subordine câte 40 de persoane. Realizarea sa este cu atât mai impresionantă cu cât, fiind român, a trebuit să lupte de trei ori mai mult pentru a obține poziția dorită. “Ca român, ca să ajungi în funcție într-un colectiv internațional trebuie să fii excelent, ca să fii considerat bun. Trebuie să lupți de trei ori mai mult ”, spune Claudiu, după experiența care l-a transformat în “primul căpitan român pe o pasageră de cinci stele”.

Trăiește bine
Cum a ajuns un tânăr absolvent de liceu, din Aleșd, să lucreze pe cele mai luxoase vase de croazieră, precum Century (4 stele) și Azamara Quest (5 stele)? Propunându-și obiective, pe care le-a atins pas cu pas. Avea 18 ani când i-a promis mamei sale că va intra printre primii zece la Institutul de Marină Civilă, din Constanța. “Am reușit cu 8.50, al zecelea pe listă”, își amintește Claudiu, recunoscând că dorința de a ajunge marinar a venit ca urmare a vacanțelor petrecute pe litoral și a impresiei pe care uniformele albe o lăsaseră asupra sa. Nu i-a fost ușor să se integreze, ca ardelean, în colectivul de la institut, dar fiindcă întotdeauna i-a plăcut să ia viața în piept și să evite,  cu orice preț, rutina, crede că eforturile depuse au meritat.  Primul apartament și l-a cumpărat la Constanța, în 1999. Pe litoral are acum o pensiune, la Eforie Nord. “Nu te îmbogățești din această meserie, dar reușești să trăiești bine”, spune comandantul care, înainte de experiența de deck officer, a lucrat pe nave comerciale și de tip car –carrier.

Amintiri de roman
După ce a bătut lumea în lung și în lat, Claudiu și-ar dori să ajungă în Antarctica și Asia, singurele continente pe care nu a avut încă ocazia să le viziteze. Își amintește cu plăcere plajele exotice din Miami și Mexic, dintre care cel mai tare l-a impresionat Plaja del Carmen. De asemenea îi place să povestească modul în care, în timp ce ancorase la Cannes, lângă iahtul lui Brad Pitt, paparazii se înghesuiau pe vaporul său, pentru a putea fotografia vedete de la Hollywood.

Întrebări și răspunsuri:
Care a fost momentul decisiv al vieții tale?
Cred că a fost atunci când am decis să devin marinar.
Cum te-ai descrie?
Sunt un tip corect, sufletist și cu simțul umorului. Îmi place să primesc ceea ce dau. Cred în expresia “ce nu-ți place ție, altuia nu-i face”. La un moment dat mi s-a oferit ocazia să joc într-un film, în Nigeria. De aceea uneori spun despre mine că sunt un actor grăbit.
Care a fost cel mai mare sacrificiu făcut pentru carieră?
Prețul succesului meu a fost familia. Cu meseria asta e greu să găsești o femeie care să te aștepte atâta vreme. 

Profil:
Născut: 16 noiembrie 1972, Aleșd
Studii: Institutul de Marină Civilă, Constanța
Experiență: comandant pe nave de pasageri de 4 și 5 stele
Familie: necăsătorit

Ce-i place
Locul său preferat este Plaja del Carmen, din Mexic. Filmul pe care l-ar putea revedea la nesfârșit este “Casino”, fiind impresionat de interpretarea lui Robert de Niro, actorul său preferat, de altfel.  Din multitudinea de mâncăruri pe care a avut ocazia să le încerce, cel mai mult îi place mâncarea italienească și sushi (mâncare japoneză).
Ce nu-i place
Lui Claudiu nu-i plac femeile neserioase, minciuna și trădarea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite