Circulaţie dată peste cap în centrul oraşului Oradea, din cauza lucrărilor de reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Claxoane, ambuteiaje, nervi, vociferări și nu de puține ori înjurături. Acesta este peisajul din centrul Oradei, la câteva săpămâni de la demararea lucrărilor ce vor transforma Piața Unirii în promenadă.

Modernizarea centrului urbei de pe Criș a început prin instalarea unui șantier în mijlocul orașului. Pentru început, Electrocentrale întroduce noile rețele de termoficare în zona cuprinsă între Parcul 1 Decembrie și strada Vasile Alecsandri. Totodată, s-a blocat accesul dintr-o parte într-una dintre cele două parcări de pe Unirii, iar o bandă de ciruclație din dreptul aceleași parcări este spartă. Toate aceste lucrări fac ca centrul orașului să  devină o corvoadă pentru șoferii, taximetriștii sau călătorii ce merg cu autobuzele prin această zonă.

Stație prelungită

Prin Piața Unirii trec autobuzele care circulă pe liniile 10, 12, 14 și 23. Stația de autobuz este amplasată pe strada Episcop Mihai Pavel. Cei care iau autobuzul de aici trebuie să se înarmeze cu răbdare. Cel puțin în jurul orelor prâzului, autobuzul nu pornește bine din stație că și oprește în câțiva metri, iar, pentru a ieși în artera de pe Unirii ajunge să treacă și 5 minute și să apară culoarea roșie a semaforului de trei ori.

„Eu nu trebuie să ajung undeva la oră fixă, așa că nu mă afectează dacă aștept ceva vreme în autobuz", spune Alexandru Toma (62 de ani), pensionar. Bărbatul circulă zilnic cu autobuzele liniei 12, până în cartierul Velența. Recunoaște că în zona Pieței Unirii, este cea mai mare aglomerație. „De când se lucrează, se și stă ,mult în zonă. Toți se grăbesc, nu au răbdare să aștepte și atunci apar nervii. Nu e plăcut să stai în autobuz pe căldura asta. Sperăm să nu fie mai rău", afirmă pensionarul.

Și Floare Gavriș este de părere că centrul a devenit o zonă de evitat de când au început lucrările. „Eu iau autobuzul 10, spre Gara de Est. Noroc că circul ocazional, că nu aș rezista să stau multă vreme în aglomerația asta. Se stă ma mult ca înainte de șantier. Cum pornește autobuzul din stație, cum stă unpic și tot așa, până iese din zonă. Autobuzul e mare și nu se poate băga în față, sau să forțeze semaforul, cum fac șoferii mașinilor", este de părere pesnionara de 61 de ani.

Taximetriști nemulțumiți

Și cei care fac taxi prin zona centrală sunt nemulțumiți de neplăcerile create de șantier. „În timpul zilei, la orele prânzului, se întârzie și cu trei minute o cursă până la Universitate, de exemplu. Până ieși de aici îți ia mai mult. E aglomerație și e neplăcut", spune un taximetrist.

„Se circulă mai greu, din moment ce se lucrează pe drum. Ne mai și enervăm, pentru că nu ne convine să fim prinși în trafic. Sperăm să se rezolve cumva situația", afirmă Nicolae, un alt taximetrist.

Poliția Rutieră, în acțiune

Având în vedere afluența de mașini și traficul intens din zona centrală a Oradei, Poliția Rutieră Bihor încercă zilnic să fluidizeze circulația, cu doi agenți. „Doi agenți dirijează circulația în fiecare zi, la primele ore ale dimineții și între 15.00 și 16.00, când traficul e mai intens. Atâta timp cât o bandă de circulație e închisă, agenții nu pot face mare lucru, pentru că nu pot suplini lipsa acesteia. Practic, ei au grijă să nu se producă tamponări", spune Dorin Sava, șeful Poliției Rutiere Bihor.

Se pare că orădenii vor trebui să se familiarizeze cu traficul actual din zona centrală până  anul viitor. „În momentul de față, cei de la Electrocentrale lucrează la rețeau de termoficare, pe tronsonul dintre stăzile Episcop Mihai Pavel și Vasile Alecsandri. În luna octombrie, Compania de Apă va introduce rețelele de apă și canalizare. În primăvara anului viitor vor începe lucrările efective la partea de pavaj", a declarat Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite