SOLIDARITATE Cinci cazuri noi de bolnavi de cancer, descoperite zilnic în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care peste 18.000 de bihoreni suferă de cancer şi cinci cazuri noi sunt depistate zilnic, Primăria Oradea a lansat astăzi campania „Oradea pune suflet". De asemenea, a fost prezentată modalitatea prin care orădenii se pot implica în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate, prin Fondul Municipal de Solidaritate (FMS).

Consilierul local Florica Cherecheş a anunţat astăzi lansarea campaniei „Oradea pune suflet".  „Scopul nostru este de a ne uni forţele pentru a rezolva o problemă de interes general pentru bihoreni, problema sănătăţii. Campania care începe astăzi îşi doreşte să vină în sprijinul celor care suferă de boala oncologică, iar numărul acestora nu este deloc mic. Avem 18.000 de bihoreni care suferă de cancer, şi 5 cazuri noi depistate zilnic", a spus coordonatoarea campaniei, Florica Cherecheş. Această campanie îşi propune să demareze un proiect pe termen lung, şi treptat să vină în sprijinul mai multor domenii, cum ar fi sănătatea, cultura, sportul, socialul, educaţia, mediul şi alte sectoare ale vieţii publice, care au nevoie atât de implicare, cât şi de fonduri. Instrumentul financiar prin care se pot susţine aceste proiecte este Fondul Municipal de Solidaritate (FMS). Orice persoană fizică sau juridică poate contribui la realizarea proiectelor de interes comunitar prin contracte de sponsorizare încheiate cu agenţii economici, donarea de către persoanele fizice a celor 2% din impozitul pe venit către organizaţii neguvernamentale sau prin donaţii directe în bani sau în natură.

Site

Pentru moment, campania îşi propune strângerea de fonduri pentru construirea şi dotarea Centrului Oncologic şi pentru realizarea unui Centru Hospice, destinat îngrijirii bolnavilor oncologici în fază terminală. Tot în cadrul conferinţei, a fost lansat principalul element de promovare al acestei campanii, respectiv, site-ul www.oradeapunesuflet.ro. Cei care vizitează site-ul Primăriei Oradea www.oradea.ro, pot accesa în acelaşi timp şi site-ul campaniei, printr-un simplu click pe bannerul „Oradea pune suflet", poziţionat în  dreapta paginii. „Municipalitatea a venit şi va veni în continuare în sprijinul acestui proiect. Astfel, până în acest moment, municipalitatea a pus la dispoziţia Fundaţiei Hospice Emanuel, un teren de 5000 mp în zona Cantemir, destinat construcţiei Centrului Hospice pentru îngrijirea bolnavilor oncologici în fază terminală. Acest centru vine să suplinească numărul de paturi de la Secţia de oncologie, pentru nu este normal ca, cel care vine să se vindece, să vadă un bolnav în fază terminală", a spus viceprimarul Gheorghe Carp, prezent la conferinţă. Directoarea executivă a Fundaţiei Hospice Emanuel, Murg Marinela, a prezentat serviciile pe care le oferă această fundaţie bolnavilor în fază terminală şi nu numai, precizând: „ Peste tot în lume, unde există, centre de îngrijire paleative, aceasta sunt de fapt centre ale comunităţii. În Anglia, peste 70% din bugetul anual al unei unităţi hospice vine din partea comunităţii, costurile pentru funcţionarea timp de un an a unei astfel de unităţi, fiind de aproximativ 1 milion de Euro. Sper ca orădenii să pună suflet şi de această dată!".

 Solidaritate

 

Consilierul local Dan Octavian a făcut, la rândul său, un apel către orădeni şi către agenţii economici. „Această campanie este o imensă provocare, deoarece încearcă să-i pună la aceeaşi masă pe toţi actorii sociali. Sper ca ea să trezească interesul mediului economic, oricărei firme care obţine profit şi oricărui cetăţean care este salariat şi prin urmare poate dona cei 2%, pentru că atunci când e vorba de boală, nimeni nu se poate ascunde, iar noi ca şi comunitate trebuie să dovedim că ne pasă", a spus Dan Octavian.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite