Cinci maghiari au spălat în România milioane de euro şi dolari, câştigaţi ilicit în Ungaria şi Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

O grupare infracţională specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani  a fost destructurată de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi trimisă în judecată de procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea. Este vorba despre cinci cetăţeni maghiari care „spălau" în România banii murdari câştigaţi în Ungaria şi Slovacia.

În cursul lunii septembrie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, au finalizat cercetările şi au sesizat prin rechizitoriu instanţa de judecată cu privire la activităţile acestei grupări infracţionale, formată din cinci cetăţeni maghiari, administratori ai unor societăţi comerciale. Este vorba despre  Klaris Attila (41 ani), Badari Bela (32 ani),  Duzs Imre (34 ani), Schreiber Laszlo (28 ani) şi Fabok Ferenc (40 ani). „Aceştia sunt acuzaţi că, în perioada 2006-2007, au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier şi au înfiinţat în România un număr de cinci societăţi comerciale, în scopul transferării unor sume de bani provenite din infracţiuni comise pe teritoriul Ungariei şi Slovaciei. De asemenea, au realizat un circuit fictiv de documente financiar - contabile justificative privind operaţiuni cu produse electronice de origine asiatică. Se urmărea, astfel, transferarea banilor ce urmau a fi obţinuţi prin solicitare ilegală de rambursări de TVA de la autoritatea fiscală română", a spus Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor.

Importuri fictive

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii B.C.C.O. Oradea, s-a stabilit că au fost realizate importuri fictive de produse electronice de la firme off-shore (înregistrate în paradisuri fiscale), în realitate, produsele achiziţionate neintrând pe teritoriul României. Astfel, conform declaraţiilor vamale de import, în perioada aprilie 2007 - iulie 2007, au fost emise facturi, în valoare totală de peste două milioane de euro peste două milioane de dolari, de către persoane juridice nerezidente din Road Town Tortola şi Seychelles, către firmele inculpaţilor din România. Potrivit informaţiilor transmise de către Alina Dinu, cei cinci cetăţeni maghiari sunt suspectaţi că ar fi înregistrat în actele contabile ale societăţilor comerciale cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale şi ar fi spălat sume de bani, prin creditarea societăţilor comerciale. De asemenea, aceştia au transferat, în mod nelegal, din contul societăţilor comerciale sume de aproximativ 600.000 de euro, 300.000 dolari şi 18 milioane de forinţi, către alte societăţi, în scopul disimulării provenienţei ilicite a fondurilor respective. „Prin faptele săvârşite, aceştia au produs bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1.300.000 Euro", a spus Alina Dinu.

Închisoare pentru 20 de ani

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea au înaintat dosarul instanţei de judecată cu propunere de trimitere în judecată pentru cei cinci cetăţeni maghiari. „Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani", a spus Alina Dinu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite