Cetățeanul maghiar cercetat pentru evaziune fiscală rămâne în arest pe perioada anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fedor Laszlo (28 de ani), cetățeanul maghiar arestat la începutul acestei săptămâni, pentru 29 de zile, sub acuzația de evaziune fiscală, va rămâne după gratii pe perioada cercetărilor.Bărbatul a cerut judecătorilor orădeni să fie eliberat, însă magistrații au repins recursul formulat de apărătorul acestuia.

El este acuzat, alături de alți doi cetățeni maghiari, Sandor Bekes și Gabor Feher, de evaziune fiscală și de un prejudiciu de peste 4 milioane de lei, adus statului român, prin intermediul firmelor pe care aceștia le administrau în România. Ceilalți doi bărbați implicați în dosar sunt cercetați în stare de libertate. "Nu clientul meu este pionul principal", a declarat avocatul Sebastian Formittag, în fața judecătorilor Curții de Apel Oradea. Fedor Laszlo a susținut în instanță că firma SC Felix SRL Salonta, prin care se presupune că s-ar fi făcut evaziunea, era administrată de el doar în acte și că de anul trecut nu el s-a mai ocupat de societate ci Sandor Bekes a fost cel care a făcut tranzacții comerciale în numele societății. Întrebat de magistrați de ce nu s-a mai interesat de firmă, din moment ce el era administratorul, Laszlo Fedor a spus că a încercat să-i ceară explicații lui Bekes, cu privire la activitatea societății SC Felix SRL Salonta, însă nu a reușit să dea de el. "Nu am avut nicio suspiciune că ar fi ceva nelegal la mijloc", a precizat Fedor.  În schimb, procurorii au descoperit că Fedor, la rândul lui, făcea tranzacții printr-o altă firmă, Sent Vega SRL, a cărui administrator legal era de fapt Sandor Bekes.

Până acum, anchetatorii nu au reușit să obțină de la Laszlo Fedor nicio declarație, cu privire la activitatea desfășurată prin cele două firme, întrucât cetățeanul maghiar și-a rezervat dreptul la tăcere. Sebastian Formittag le-a spus magistraților că clientul lui nu a dat declarații pentru că a fost speriat, însă va vorbi cu anchetatorii. "El a fost doar o unealtă și nu de el depinde mersul acestui dosar", a declarat apărătorul.

Polițiștii au început, în cursul acestei luni, urmărirea penală față de Laszlo Fedor, sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.  "În urma investigaţiilor şi cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit că în cursul anului 2009, reprezentantul societăţii salontane este suspectat că ar fi achiziţionat din Cehia, Slovacia şi Ungaria produse petroliere, fără a declara în totalitate achiziţiile intracomunitare efectuate. Aceste produse au fost valorificate ulterior către diferite societăţi comerciale de profil de pe raza judeţului Bihor, fără ca tranzacţiile efectuate să fie evidenţiate în documentele contabile ale societăţii şi fără a fi declarate organelor fiscale", se arată într-un comunicat al presă al IPJ Bihor. Prejudiciul provocat bugetului statului de aproape 3 milioane de lei,  reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Alți doi sunt anchetați

Totodată, Gabor Feher și Sandor Bekes, cel din urmă administratorul firmei Sent Vega SRL , sunt cercetați și ei pentru evaziune. "Cei în cauză sunt suspectaţi că au folosit acelaşi mod operare, achiziţionând de la o firmă din Germania, în numele societăţii orădene, produse petroliere în valoare totală de 869.850 Euro, care ulterior au fost comercializate pe piaţa internă, fără achitarea obligaţiilor fiscale aferente, respectiv TVA şi impozit pe profit. Prejudiciul provocat astfel bugetului de stat este de 1.699.720 lei", se mai arată în comunicat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite