Cetatea Oradea este mai aproape de a deveni o atracție turistică europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monument istoric de interes național, Cetatea Oradea va fi reintrodusă în circuitul turistic, fiind recondiționată cu bani europeni. Una dintre atracțiile cetății va fi Muzeul Pâinii, în care a fost aprins vineri primul foc, după o pauză de 13 ani.

Viceprimarul Biro Rozalia, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Managent Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea au prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a cetăţii, aprinzând focul în primul cuptor din ceea ce va fi pentru turiști Muzeul Pâinii, în Corpul A. S-a intrat și în Corpul G, unde va funcţiona sediul administrativ al Cetăţii Oradea. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a Cetăţii Oradea depășește 36.700.000 lei, din care fondurile nerambursabile sunt de peste  28.720.000 lei. Proiectul ar trebui să fie finalizat până în 2015.

Istorie

Cetatea Oradea a fost întemeiată pe locul catedralei Sfintei Fecioare Maria, ridicată în timpul  regelui Ladislau al Ungariei (1077 - 1095). Cea mai veche mențiune documentară a unei construcții în interiorul zidurilor este, potrivit istoricului Liviu Borcea, cronica pictată de la Viena, realizată în 1368. Tot Liviu Borcea notează, în „Memoria caselor", că cea mai veche descoperire arheologică din cetate ar fi fost cea din 1755 când, săpând un puț, soldații imperiali ai marchizului Canon de Ville au descoperit mormântul reginei Maria, soția lui Sigismund de Luxemburg, decedată în 1395.

Împotriva atacurilor otomane

Până la jumătatea secolului al XVI-lea vechea cetate, în formă aproape ovală, a fost așezată într-un perimetru mlăștinos, inundabil, fiind asemenea cetăților de baltă comune zonelor de câmpie. Apropierea pericolului otoman și constituirea pașalâcului de la Timișoara, în 1552, a crecut necesitatea construirii unei fortificații care să facă față atacurilor. „Mai marii Principatului Transilvaniei au consultat și au angajat meșteri și arhitecți militari italieni, cei mai pricepuți în asemenea construcții, la vremea respectivă", scrie Liviu Borcea. Forma pentagonală a cetății Oradea este atribuită italianului Domenico da Bologna. În 1598, cetatea a trecut prin botezul focului, făcând față cu succes unui atac otoman. Cu toate acestea, Giorgio Basta, comandantul trupelor imperiale din Transilvania, a spus despre cetate că trebuie refăcută „pentru că nu are nimic bun în ea decât forma". Istoricii notează că, la 11 - 12 decembrie 1600, Mihai Viteazu a poposit la Cetatea Oradea, în drum spre Viena.

Cetatea orădeană, exclusiv a Transilvaniei

Edificarea cetății exterioare s-a încheiat la 1618. Castelul interior, care dublează forma pentagonală a cetății a fost ridicat între 1618 și 1650. În noiembrie 1613 Gabriel Bethlen (1613 - 1629) preciza „Nu are niciciun fel de drept la acea cetate a Oradei nici măria sa împăratul -german și nici Ungaria, fiind cetate zidită din banii Ardealului, din dări".

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite