Centrul de Excelență de la Oradea va pregăti specialiștii în informații din țările membre NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Traian Băsescu a participat astăzi la inaugurarea Centrului de Excelență NATO în domeniul Humint, de la Oradea. La inaugurare, președintele statului a plantat un stejar în curtea unității.

CITEȘTE ȘI

Centrul de Excelență NATO, pentru instruirea „spionilor“, inaugurat la Oradea (FOTO)


"'Unic în interiorul Alianţei, Centrul de excelenţă Humint va avea o contribuţie semnificativă la dezvoltarea capabilităţilor operaţionale şi fundamentarea politicilor în domeniul culegerii de informaţii din surse umane. În acest frumos oraş românesc, prin efortul său, echipa multinaţională care încadrează centrul va ajuta la conturarea modalităţilor optime de pregătire a specialiştilor în informaţii. Pe de altă parte, această instituţie este dovada modului responsabil în care România participă la pregătirea Alianţei pentru viitor", a declarat astăzi la Oradea preşedintele Traian Băsescu. Acesta a precizat că realizarea centrului "reprezintă o confirmare şi recunoaştere a valorii pe care militarii români o dovedesc în teatrele de operaţii, inclusiv în domeniul informaţiilor militare şi a culegerii de informaţii din surse umane".

Șeful statului a spus că este încrezător că centrul va deveni un etalon al profilului României în NATO şi un promotor al vizibilităţii ţării noastre pe plan internaţional. "Prin efortul militarilor din statele participante la acest proiect, NATO are, în acest moment, la dispoziţie o instituţie de elită, ingredient obligatoriu al reuşitei în campaniile pe care le avem de purtat'", a mai spus Băsescu la Oradea.

La inaugurarea centrului au mai fost prezenți ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, șeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin și reprezentanții țărilor sponsor, Grecia, Slovenia, Turcia și Ungaria.

La Centrul de Excelență NATO se vor instrui anual mii de militari din cadrul Alianței. Potrivit comandantului centrului, colonelul Eduard Simion, centrul va organiza cursuri cu durata cuprinsă între cinci zile până la 3-4 săptămâni. Pe lângă cursuri însă, la centrul din Oradea se va face experimentarea, validarea și implementarea de noi concepte, tactici și tehnici rezultate din lecțiile învățate în operațiile militare, furnizarea de expertiză Humint la cererea structurilor NATO și realizarea cadrului general necesar instruirii specialiștilor Humint

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite