Casă, scumpă casă, noua deviză a locatarilor din blocurile ANL din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri ANL
Blocuri ANL

Niciun chiriaş din blocurile ANL nu şi-a depus actele pentru a-şi cumpăra aparatamentul în care locuieşte. Motivul: preţul care a sărit de la 407 euro la 448 de euro pe fiecare metru patrat construit, printr-un ordin al ministrului Udrea.

Mihai Dacian (37 ani) este un orădean care s-a gândit să cumpere aparatamentul cu o cameră, din blocul ANL în care locuieşte. Anul trecut chiar a obţinut un credit de 25.000 de euro pentru apartament, dar acum nu-i ajung banii să finalizeze tranzacţia. „Ce pot face acum cu 25.000 de euro, când mie îmi trebuie 27.500 de euro?", explică bărbatul. Preţul locuinţei a crescut o dată cu noul preţ impus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care impune un preţ de 448 de euro pe metrul patrat construit, în loc de 407, cât era în 2010. „Am depus dosarul anul trecut şi trebuia să semnez contractul anul acesta. Dar, din 28 ianuarie printr-un ordin al ministerului, preţul este cu 41 de euro mai mare. Aşa că nu mai sunt eligibil pentru a cumpăra", oftează bărbatul. Acum, în condiţiile crizei economice, banca nu ai vrea să mărească suma creditului acordat. „Mi s-a spus că 25.000 de euro este suma maximă pe care mi-o puteau acorda. Nu mai pot lua nici măcar un leu, pentru că nu câştig destul de mult ca să returnez creditul", adaugă Mihai Dacian.

Preţ impus de Minister

Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) a reuşit să vândă, în a doua jumătate a anului trecut, şase apartamente ANL. „Şi în 2010 oamenilor li se părea scump, când preţul era de 407 euro pe metru patrat. Acum doar vin, se interesează şi nu mai cumpără. Doi chiriaşi chiar şi-au retras dosarele de cumpărare după ce a crescut preţul. Nu am mai vândut niciun apartament", spune Rodica Brad, şef al Serviciului Administrativ Imobile în cadrul AIO. Conform ordinului ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, din 28 ianuarie 2011, o locuinţă cu o cameră costă acum aproximativ 27.407 euro, pe când anul trecut era doar 24.899 euro. La două camere se simte şi mai tare diferenţa, unde de la 35.854 de euro a sărit preţul la 39.465.  

Locuinţele din blocurile ANL erau cu destinaţia de apartamente pentru tinerii care nu-şi permiteau să deţină proprietăţi. Acum, când ministerul impune preţuri din ce în ce mai greu accesibile, oamenii au impresia că destinaţia apartamentelor e cu totul alta, şi anume aceea de locuinţe pentru cei cu bani.

Aceeaşi zonă, preţuri mai mici

Efectele crizei economice se resimt puternic pe piaţa imobiliară orădeană, spun cei care lucrează în domeniu. „Costul unui apartament variază în funcţie de locaţia în care se află, de modificările aduse, dar şi de vechimea clădirii sau a blocului", explică Ruxandra Amariei, agent imobiliar. Preţurile pentru un aparatament cu o cameră în Oradea încep de la 18.000 de euro, iar pentru apartamentele cu două camere de la sume precum 24.000 de euro. „Preţul pe metrul patrat pentru un apartament nou costă în jur de 600 de euro metrul patrat, iar într-un bloc mai vechi acesta poate să scadă şi până la 400-450 de euro. În funcţie de zonă", mai spune agentul imobiliar.     

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite