Oradea: Casa unui avocat dărâmată pentru o parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Casa unui avocat dărâmată pentru o parcare
Oradea: Casa unui avocat dărâmată pentru o parcare

Consiliul Local Oradea a aprobat ieri încheierea unei convenții de parteneriat cu avocatul Alexandrina Fodor pentru realizarea unei parcări subterane pe strada Tribunalului.

Avocatul Alexandrina Fodor oferă un imobil în suprafață de 173 de metri pătrați pe strada Franz Schubert, care va fi demolat pentru pentru a face loc unui complex cu parcare subterane  cu peste cinci sute de locuri, spații comerciale și birouri, pe sediul fostului Spital de Boli Infecțioase. Clădirea va fi demolată doar după selectarea investitorului care va realiza parcarea supraetajată. La încheierea investiției, Alexandrina Fodor va primi un spațiu în suprafață de 214 metri pătrați în noua construcție, amenajat și compartimentat, dotat cu utilități. Până în 28 iulie, orădeanca se va muta în spațiul ocupat acum de Clubul Sportiv Municipal, pe strada General Magheru.

Despăgubită

 Dacă se renunță la proiectul de realizare a parcării supraetajate, municipalitatea va fi obligată să o despăgubească pe orădeancă. Dacă până în 2014, complexul nu va fi realizat, Fodor își va primi înapoi terenul și i se va elibera autorizație de construcție. „Am negociat cu primăria și sper să se finalizeze acest proiect”, spune avocatul Alexandrina Fodor. Negocierile cu primăria nu au fost foarte delicate, povestește ea. Ea susține că Reprezentanții primăriei, inclusiv viceprimarul Gheorghe Carp au fost deseori pe șantierul deschis de ea pentru a-și mansarda casa și au tracasat muncitorii. „Am hotărât să ajungem la un numitor comun pentru că m-am săturat de atâtea presiuni. Nu aș fi rezistat un an”, spune aceasta. Ea este conștientă că dacă ar fi început lucrările la parcarea subterană, casa ei, aflată în vecinătate ar fi fost grav deteriorată.  Acest parteneriat este o premieră în administrația orădeană.

Parcarea, absolut necesară

„O parcare este absolut necesară în zona respectivă. Acolo sunt Școala Oltea Doamna, Poliția, Tribunalul, Prefectura, pușcăria. E o înghesuială de nedescris acolo. Suntem obligați să facem ceva pentru a rezolva problema asta”, spune viceprimarul Gheorghe Carp. Parcarea dorită de municipalitate va avea între cinci și șase sute de locuri, pe două nivele subterane, iar la suprafață vor fi birouri și spații comerciale. Viceprimarul spune că a oprit lucrările de mansardare a casei Alexandrinei Fodor pentru că nu avea toate autorizațiile necesare. În opinia sa varianta la care s-a ajuns este mai avantajoasă pentru toată lumea. „Dacă ar fi construit etajul sau mansarda dorită, la construcția parcării s-ar fi deteriorat imobilul”, spune Carp.

Parcările o problemă a Oradei

Majoritatea proiectele demarate până acum au rămas pe hârtie. Pentru parcarea subterană și supraterană de pe Strada Independenței încă nu s-a găsit niciun investitor interesat, parcarea supraetajată de pe strada Brașovului, din curtea Spitalului Avram Iancu rămâne un vis câtă vreme Ministerul de Interne nu oferă municipalității terenul, parcarea din curtea primăriei este în fază de proiect.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite