Oradea: Cartierul Europa a păgubit Primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Cartierul Europa a păgubit Primăria
Oradea: Cartierul Europa a păgubit Primăria

În 2008 primăria a vândut teren cu 16 euro/mp, într-o zonă în care metrul pătrat costa 70 de euro. În 2008, în ciuda prețului bombă, au fost cumpărate doar șapte parcele, proprietarii caselor preferând să folosească terenul gratuit.

Toate cele 298 de vile construite de către dezvoltatorul Impact SA, lângă cimitirul Rulikowski din Oradea, au fost cumpărate. Nu și terenul Primăriei Oradea, pe care acestea au fost ridicate. Pentru consilierul local Octavian Dan, parteneriatul dintre Primăria Oradea și Impact SA, inițiat în 2004, este încă un exemplu de afacere păguboasă pentru orașul Oradea, încheiată pe timpul fostului primar. Cu 16 euro pe mp, cu atât s-a vândut terenul municipalității, între anii 2004 și 2008, în condițiile în care, în 2008, vizavi, peste șoseaua de centură, prețul pe mp ajungea la 70 de euro. “Pentru anul 2004 era un preț foarte mic, însă pentru 2008 era de-a dreptul ridicol”, spune Octavian Dan.  “Ultima casă a fost vândută anul trecut”, spune Florian Fugasin, PR manager la Impact SA. Dacă dezvoltatorul și-a recuperat investiția de circa 18 milioane de euro, începută în 2004, primăria nu se poate lăuda cu mare lucru.  “În cartierul Europa s-au vândut 131 parcele, din totalul de 400, reprezentând circa 33 % din suprafața totală. O parcelă variază între 200 și 470 mp”, spune Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Oradea.

Îl folosesc gratuit

Doar o treime dintre persoanele care și-au cumpărat case în cartierul Europa a plătit terenul municipalității. Celelalte două treimi îl folosesc fără nicio obligație financiară. “S-a încheiat un contract de asociere în participațiune, în care primăria este proprietar pe teren iar Impact proprietar pe construcții. Cei care au cumpărat casele nu erau obligați să cumpere și terenul, a fost la latitudinea lor”, spune Mirela Macra. Potrivit acesteia, cei care au plătit au câștigat dreptul de proprietate, având astfel posibilitatea de a-l înstrăina, pe viitor.  “Contractul dintre compania noastră și Primăria Oradea a încetat încă din august 2008, rezultând un ansamblu rezidențial pe 130.000 mp, cu 298 de case”, concluzionează reprezentantul Impact SA. Pentru Dan Octavian asta ar însemna că cei care nu au cumpărat încă terenul ar putea ajunge să plătească un preț mult mai mare, avantajos bugetului local, atunci când primăria va decide să îi oblige pe proprietarii caselor să cumpere terenurile.

Prețurile la case au crescut de la an la an

Ovidiu Bălăneanu locuiește de trei ani într-o casă tip Nicosia, cu două dormitoare la etaj, o cameră de zi și bucătărie la parter. “Am plătit 47.000 de euro, cu TVA cu tot, atât pe casă, cât și pe teren”, spune Bălăneanu.  În mai 2008 Eugenia Rațiu a cumpărat tot o casă Nicosia, pe care a plătit însă 82.000 de euro. “Impact și-a crescut marja de profit, în detrimentul primăriei”, crede Octavian Dan.

Parcele vândute
În 2005 au fost cumpărate 47 de parcele.  În 2006 numărul celor care au plătit 16 euro pe mp a scăzut la 30, în 2007 urcând la 47. În 2008 în schimb, doar șapte parcele au fost plătite de către cumpărătorii caselor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite