Orădenii din cartierul Nufărul se vor încălzit cu apă geotermală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Oradea a primit, la finalul săptămânii trecute,  undă verde pentru proiectul privind exploatarea suplimentară a energiei geotermale în cartierul Nufărul I. Ministerul Economiei şi Comerţului şi Mediului de Afaceri a aprobat finanţarea proiectului din Fondul European de Dezvoltarea Regională, cu peste 50.000.000 de lei.

Apa geotermală va fi extrasă din două sonde existente şi va fi reinjectată în zăcământul geotermal prin două sonde, una existentă şi o sondă nouă de reinjecţie, propusă spre execuţie în proiect. Reinjectarea apei geotermale este indispensabilă pentru a se evita epuizarea zăcământului.

"Ca urmare a câştigării acestui proiect, 13.500 de locuitori ai cartierului Nufărul şi agenţi economici din zonă vor beneficia de servicii de furnizare a unei energii termice care foloseşte ca materie primă o sursă regenerabilă, superioară celei prezente, contribuind şi la reducerea poluăriiţ", ne-a spu Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Comunicare.

Proiectul presupune înlocuirea reţelelor de apă fierbinte folosite în acest moment de către CET, cu un agent termic intermediar cu temperatură mai coborâtă, de 85  grade Celsius, preparat într-un punct termic geotermal în trei trepte.

Valoarea proiectului este de 14.800.000 de euro, din care administraţia locală va beneficia de aproximativ 12.400.000 euro. Contribuţia minimă a Primăriei Oradea este de 250.000 euro.

„Acest proiect ne va permite creşterea de aproximativ patru ori a capacităţii de exploatare a zăcământului. În acest moment, în Nufărul există şase puncte termice prin care se furnizează apa caldă, încălzită cu ajutorul apei geotermale şi un punct termic prin care asigură şi căldura. Dacă acum obţinem aproximativ 11.000 de Gcal, la sfârşitul proiectului vom putea utiliza pentru prepararea apei calde de consum 15.000 Gcal/an şi 40.000 Gcal/an pentru încălzire. Energia termică produsă ca urmare a implementării acestui proiect va fi generată în proporţie de 86% din resurse regenerabile de apă geotermală pentru locuitorii din cartierul Nufărul I", a precizat primarul Ilie Bolojan, adăugănd că datorită utilizării sporite a energiei geotermale, va scădea costul de producţie al gigacaloriei, banii economisiţi astfel putând fi  folosiţi la reabilitarea reţelelor.

Investiţia va presupune construirea unei clădiri,  destinată staţiei geotermale, achiziţionarea şi montarea de echipamente pentru funcţionarea pe bază de apă geotermală, achiziţionarea şi montarea pompelor de căldură, a cazanelor de apă caldă, construirea reţelelor de transport a agentului intermediar şi a apei geotermale uzate termic.

„Totodată, proiectul mai prevede executarea unui foraj pentru apa tehnologică şi executarea unui foraj de reinjecţie. Acesta va fi primul foraj de reinjecţie realizat în Oradea după anul 1990. Avem la dispoziţie 20 de zile ca să trimitem toate documentele necesare Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, după care vom trece la organizarea procedurilor de licitaţie. În ceea ce priveşte durata desfăşurării lucrărilor, s-a estimat că acestea se vor întinde pe parcursul a 27 de luni ", a completat primarul Ilie Bolojan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite