PORTRET Orădeanul Carol Kovacs este artistul care schimbă faţa oraşelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul a terminat Facultatea de Arte din Cluj, dar a plecat în America. S-a reîntors în Oradea după 23 de ani, unde „dă naştere” unor lucrări arhitecturale complexe.

Profil


Născut. 19 februarie 1952, Oradea.
Studii. Facultatea de Arte „Ion Andreescu”, Cluj.
Familie. Divorţat.

Carol Kovacs are o pasiune pentru artă de zeci de ani. A urmat de mic cursuri de specialitate, iar profesorii săi au ştiut că este un copil talentat. A ales să urmeze Liceul de Arte din Oradea, dar facultatea a făcut-o la Cluj, unde a dobândit o frumoasă experienţă profesională. Artistul din Carol era deja născut şi format, însă dorinţa de schimbare şi cunoaştere l-au determinat să ia avionul spre America.


„În SUA am plecat în 1981. Am creat foarte multe lucrări şi am avut expoziţii în cele mai mari galerii, dar acolo totul este diferit, chiar şi arta”, mărturiseşte artistul. Cu toate că a fost apreciat de americani şi meritele i-au fost recunoscute, o parte din el simţea nevoia să se retragă pe meleagurile natale.
Carol s-a întors în ţară după 23 de ani fără niciun regret, conştient că aici este locul său. „După experienţa din SUA, am sesizat că americanii nu au aceea dimensiune arhitecturală pe care o avem noi. Arta de aici este mult mai complexă faţă de a lor, unde predomină kitsch-ul”, explică artistul. Nici nu mai ştie câte sculpturi a făcut sau câte clădiri a restaurat, pentru Carol cel mai mult contează sfera artistică împlinirea profesională.


Lucrări unicat


 „Pentru mine nu există nicio diferenţă între creaţii. Toate sunt unicat şi fiecare este la fel de importantă”, spune Carol. Ca artist, orădeanul se simte foarte împlit ştiind că a realizat adevărate opere de artă care sunt admirate şi cumpărate în toată Europa. Cea mai recentă realizare a sa a fost expoziţia de mobilier urban în stil secession.


„Am pregătit pentru orădeni mai multe piese de mobilie, dar care au fost concepute pentru exterior. Este vorba despre o serie de bănci mai neobişnuite, foarte artistice, care ar putea înlocui vechile bănci din oraş”, explică orădeanul.
Pentru a-şi uşura munca, artistul şi-a înfiinţat o hală de creaţie unde realizează o mare parte din lucrări. „Acolo este locul meu de joacă, unde pot să îmi pun în practică orice idee şi pot să mă dezlănţui”, mai spune Carol. Pe lângă sculptură şi design, orădeanul s-a ocupat în ultimii doi ani de restaurarea mai multor clădiri din oraş. Se consideră un patriot şi spune că orădenii sunt oameni calzi, calmi şi sociabili.

Întrebări şi răspunsuri

Unde ai avut cele mai importante expoziţii?
Am expus în foarte multe oraşe şi galerii importante, atât în America, cât şi în Europa. În Los Angeles, spre exemplu, am expus câteva lucrări. Un artist trebuie să se facă remarcat în lume, tocmai de aceea am continuat să expun la Paris, Budapesta sau Berlin.

Ce părere ai despre americani?
În SUA am petrecut o perioadă foarte frumoasă, dar incomparabilă cu viaţa din România. În general, europeni sunt diferiţi de americani, pentru că ei sunt mult mai practici şi nu au o diviziune clară în materie de artă.

Ce-i place

Îi place să socializeze şi să cunoască cât mai multă lume de la care are de învăţat. Adoră să îşi petreacă timpul creând, pentru că acest lucru îl împlineşte.



Ce nu-i place

Mai mult decât orice, Carol spune că urăşte kitsch-ul şi oamenii fără bun gust, în special cei care nu apreciază adevărata artă.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite