Oradea: Carnagiul din Spania a luat banii urmaşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Carnagiul din Spania a luat banii urmaşilor
Oradea: Carnagiul din Spania a luat banii urmaşilor

Unul dintre cei trei supravieţuitori s-a întors la o viaţă înglodată în datorii. Trupul celui care a vrut să-şi ajute consătenii va fi repatriat în următoarele zile.

Tragedia care a lovit nouă familii din satul Tămaşda, comuna Avram Iancu, i-a pus pe gânduri pe locuitorii localităţii bihorene. Plângându-şi morţii, care ar putea fi repatriaţi în următoarele zile, aceştia îşi pun acum întrebări existenţiale, constatând că moartea, ca dreptatea, este oarbă.

„Viorel era cunoscut şi iubit în tot satul. Ajuta pe toată lumea, cu bani, cu mâncare”, povesteşte Călin Bancs, de 18 ani, fratele lui Viorel Bancs, şoferul Citroen-ului Jumper în care au murit vinerea trecută şase bihoreni, alte trei persoane supravieţuind printr-o minune. Viorel şi-a dat ultima suflare sub privirile soţiei sale Nicoleta (22 ani), care de o săptămână plânge fără oprire, consolată doar de cei doi copii, de doi şi de trei ani, pe care visa să-i crească împreună cu soţul ei.

„Nu a luat un ban de la cei pe care i-a dus în Spania. Dimpotrivă, le-a dat la toţi câte 50 de lei, ca să îşi cumpere mâncare de drum. A vrut să-i ajute”, spune Crăciun Bancs, tatăl lui Viorel. Spre uimirea familiei şoferului mort, o parte dintre sătenii pe care Viorel i-a ajutat cu bani par uşuraţi acum, în ideea că ar fi scăpat de datoriile faţă de el. „Unii nici nu recunosc că-i datorează bani”, povesteşte Călin, şocat de cât de meschini pot fi oamenii.

Nu are decât datorii

Povestea lui Florin Jigmond (24 de ani) unul dintre cei doi bărbaţi care au supravieţuit carnagiului, fiindcă a profitat de oprirea pe banda de urgenţă pentru a ieşi la o ţigară, este total opusă.  „Locuieşte la noi, cu fiica mea şi cu copilul lor. Nu are nici casă, nici masă. Are doar datorii”, a spus Leizeg Iosif, socrul lui Florin. Întors acasă, supravieţuitorul are din nou nevoie de o minune, pentru a-şi plăti datoriile din sat.

A avut zile şi a supravieţuit 

„Poate că Dumnezeu are alte planuri cu mine”, crede Florin, care speră că de acum viaţa sa se va schimba în mai bine şi îşi va putea întreţine copilul, care împlineşte un an peste două săptămâni. Este hotărât să nu mai calce în Spania.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite