Carele alegorice maghiare au făcut senzaţie şi în acest an pe străzile din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea a ieşit în stradă ieri, cu ocazia celei de-a şaptea ediţii a Carnavalului Florilor, eveniment organizat în parteneriat cu oraşul Debreţin, din Ungaria, sub motoul "Fereastră deschisă spre Europa".

Flori şi petale montate pe statui de polistirien, scene precum „Vise de dragoste " generate de imaginea muzicii lui Liszt Ferencz, acte istorice semnate de oameni importanţi, cai şi husari sculptaţi, sunt câteva dintre grupurile statuare care au defila ieri. Acestea au pornit din oraşul maghiar Debrecen având ca destinaţie  Oradea.

În spatele frumuseţii acestor care alegorice se ascund săptămâni bune de muncă dar şi multă migală. Aproximativ trei milioane de fire de flori sunt aşezate pe aceste autovehicule pline de culoare. Unii artişti aleg să folosească flori uscate tocmai pentru a reduce din costurile destul de ridicate. „Noi folosim flori uscate. Astfel putem defila de mai multe ori iar florile dacă sunt păstrate în condiţii bune pot fi folosite şi în anul următor", a spus Szabo Erszebet, specialist în aranjamente florale.  La împodobirea unui asemenea car lucrează zeci de mâini dibace pe durata mai multor săptămâni. Figurinele sunt sculptate din polistiren după care urmează ornamentarea cu flori. „Finalizarea unui car poate dura mai bine de două luni, de aceea avem nevoie de mai multe persoane care să ne ajute. Implicăm şi tinerii tocmai pentru a duce tradiţia mai departe", a mai spus Szabo  Erszebet. Pentru un asemenea car alegoric se investeste până la 12 mii de euro.

Unic în Europa

Carnavalul Florilor de la Debrecen este unic în Europa şi se desfăşoară sub însemnul florilor, muzicii şi dansului. Pe lângă cele cinci care alegorice, carevana florilor a mai cuprins douăsprezece trupe de dans, ansambluri folclorice şi trupe de majorete. Totodată, din decor nu au lipsit maşinile de epocă. Alaiul a pornit din faţa blocurilor Zigzag, a trecut pe lângă Parcul Petofi şi a ajuns în parcarea de pe strada Independenţei. Această „simbioză"  româno-maghiară a scos din case sute, de orădeni, dintre care mulţi au ales să-i însoţească pe membrii acestuia până la destinaţia finală. I-au filmat şi i-au fotografiat în neştire, vrăjiţi de frumuseţea carelor, a cântecelor şi porturilor artiştilor, de prezenţa arcaşilor şi a husarilor, aşa că i-au însoţit cu aplauze, pe tot parcursul traseului. În piaţa Independenţei carele alegorice au putut fi admirate şi fotografiate mai multe ore, în timp ce peste 250 de artişti au susţinut un spectacol cu ocazia sărbătorii. „Locuiesc pe Bulevardul Decebal şi aştept în fiecare an, în luna august, sosirea carelor alegorice. Sunt minunate. Toţi orădenii ar trebui să fie mândri de faptul că acestea trec prin oraşul nosttru. Mă bucur să văd că de la an la an tot mai mulţi orădeni vin să le-ntâmpine", ne-a spus Florina Secară din Oradea.

Carnavalul Florilor este organizat în Debreţin de 42 de ani, iar în urma colaborării dintre administraţiile locale şi judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar unele dintre carele alegorice pot fi admirate din anul 2005 şi în Oradea.

S-a inaugurat Teatrul de Vară

Tot ieri a fost inaugurat şi Teatrul de Vară din Cetatea Oradea. PPrimii artişti care aurcat pe scena noului teatru au fost membrii formaţiei Experidance din Ungaria care au prezentat un spectacol de muzică şi lumini. Astfel, pentru prima dată după aproape 20 de ani cetatea câștigă primul punct important în viața culturală a orașului. „Teatrul de vară este important pentru comunitatea locală și intenția noastră este să-l facem important pentru întreaga regiune", a spus viceprimarul Biro Rozalia. Cu o capacitate de 800 de locuri și o scenă de peste 100 de metri pătrați, teatrul este dotat și cu vestiare pentru actori și magazii pentru depozitarea decorurilor, care au fost amenajate în galeriile subterane. Programele organizate în cadrul evenimentului Fereastră Deschisă spre Europa se vor desfăşura în continuare între 30 august şi 4 septembrie, când pe strada Republicii, la terasa restaurantului Lactobar, va avea  loc Festivalul Filmului European în cadrul căruia vor fi derulate filme artistice premiate.  Filmele se pot viziona în fiecare seară de la orele 20:00.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite