Oradea: Biserica și Mănăstirea Capucinilor au aproape trei secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Biserica și Mănăstirea Capucinilor au aproape trei secole
Oradea: Biserica și Mănăstirea Capucinilor au aproape trei secole

Campania „Poveștile Oradei Mari” continuă cu biserica și mănăstirea capucinilor, monumente istorice de interes local, de pe strada Traian Moșoiu. Lângă cele două clădiri monumente istorice funcționează un club de noapte.              

Sărăcia, curățenia sufletească și supunerea, specifice ordinului călugăresc al Capucinilor, se regăsesc materializate în biserica și mănăstirea Capucinilor, de pe strada Traian Moșoiu numărul 21. Monumente istorice de interes local, cele două clădiri au fost construite între anii 1734 – 1742.

Biserica mănăstirii Capucinilor „Vizita Sfintei Fecioare” a fost ridicată în stil ecleziastic, clasicist, după ce, în anul 1727, episcopul Csáky Imre i-a adus pe călugării capucini în dieceza de Oradea, oferindu-le un loc în palatul episcopal. Șapte ani mai târziu, în 1734, pe terenul donat de episcopul Luzenszky István, a început construirea propriu-zisă a clădirii. Biserica a fost sfințită în 1742. După incendiul din 1836, care a devastat o bună parte dintre clădirile orașului Oradea, călugării capucini rămași fără locuințe și biserică au fost adăpostiți în palatul episcopal al lui Lajcsák Ferenc. În locul bisericii în stil baroc au fost reconstruite, în stil clasicist, clădirile de azi, care au fost sfințite la 20 mai 1838. În cripta bisericii a fost înmormântat, în 1842, binefăcătorul ordinului, episcopul Lajcsák Ferenc. Proiectantul și executantul celor două clădiri a fost Barthel György.

„Clădirile sunt monumente istorice de interes local”, spune Doina Lucaci, reprezentanta compartimentului administrare monumente, din Primăria Oradea. Inițial vopsit în alb, interiorul bisericii a fost modificat în 1942, pictorul Szilágyi János din Budapesta îmbrăcându-l cu scene din viața Sfântului Francisc de Assisi, în frescă.


Soarta sub communism:

În 1972, biserica mănăstirii Capucinilor a fost preluată de parohia Sfântul Ladislau, după 1989 fiind renovată în interior și exterior și transformându-se în biserica romano-catolică Sfânta Maria. Spațiile din mănăstire, ocupate odinioară de călugări, au fost locuite, până în 1989, de familii de muncitori.

Biblioteca mănăstirii cuprinde aproximativ șase mii de volume care datează din secolele XVII și XVIII.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite