Călin Raita vrea să-și mute afacerile în Italia, din cauza impozitului pe proprietăți multiple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Raita a făcut aproape 200 de tranzacţii imobiliare, în calitate de persoană fizică, fără să plătească TVA. Ca urmare a impozitului pe proprietăți multiple acesta nu va mai reuși să fenteze fiscul, orientându-se spre alte meleaguri, pentru investiții.

Cinci bihoreni nu au plătit TVA pentru aproximativ 200 de tranzacţii imobiliare fiecare, efectuate într-un interval de maximum trei ani. Vestea proastă pentru ei e că, deşi au reuşit să fenteze Taxa pe Valoare Adăugată, nu vor putea păcăli şi impozitul pe proprietăţile multiple. Călin Raita, patronul grupului de firme Rai Cris, a făcut în doi ani aproape 200 de tranzacţii imobiliare, în calitate de persoană fizică, fără să plătească TVA. Constructorul care a vrut să transforme Paleul într-un veritabil Beverly Hills este doar unul dintre primii cinci afaceriști care au considerat că a vinde terenuri și construcții în mod repetat reprezintă o tranzacție în interes personal. „Călin Raita este unul dintre primii cinci bihoreni ca număr de tranzacţii imobiliare încheiate în mai puţin de doi ani, pentru care nu a plătit TVA", a spus Ioan Mihaiu, director coordonator la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Revoltat

„Atâta vreme cât am plătit 3 la sută TVA, nu mi se poate cere să plătesc 19 la sută, ca o persoană fizică autorizată", a declarat Călin Raita, subliniind că el a vândut în calitate de persoană fizică. Omul de afaceri susţine că a cumpărat mai multe construcţii de la o firmă, pentru care a plătit TVA pe care nu l-a dedus. „Statul ar trebui să-mi restituie 3 milioane de euro", crede Raita, care spune că în perioada respectivă a făcut tranzacţii în valoare de 20 de milioane de euro. Raita este deranjat de majorarea impozitelor pe proprietăţi. „În loc să ne încurajeze să investim în ţară, Guvernul ne face să ne orientăm spre exterior. Eu chiar am început un proiect imobiliar în Italia. Este o discrepanţă prea mare între impozitele pe care le plătesc persoanele fizice şi cele juridice. Ar trebui să fie o relaxare fiscală pentru firme, mai ales că acestea creează locuri de muncă pe timp de criză", susţine omul de afaceri Călin Raita.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite