Calificativele Fitch recomandă Oradea pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Oradea încearcă să atragă cât mai mulţi investitori
Primăria Oradea încearcă să atragă cât mai mulţi investitori

Calificativul primit (BBB-), la fel ca anul trecut, înseamnă că municipiul are o perspectivă de dezvoltare stabilă şi aduce Oradea, alături de Cluj şi Timişoara, în ceea ce priveşte atractivitatea pentru investitori

Agenţia Internaţională Fitch Ratings a reconfirmat, la începutul lunii iulie, calificativele de rating pentru Oradea de anul trecut. Pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi pentru împrumuturile pe termen lung în monedă naţională oraşul a primit calificativul BBB-, ceea ce înseamnă o perspectivă stabilă, iar pentru împrumurturile pe termen scurt în valută calificativul primit a fost F3, ceea ce înseamnă o încredere medie. În ceea ce priveşte România, ratingul oferit de Fitch este de "BBB-", cu perspectivă stabilă.

Oradea, partener bun de afaceri

Potrivit analizei făcute de Fitch, banii încasaţi de Primăria Oradea au fost cu 20% mai mulţi decât cei cheltuiţi, asigurând astfel plata datoriei publice şi reducând nevoia de îndatorare pentru finanţarea investiţiilor, fapt care ar putea determina pe viitor o creştere a calificativului de rating. „Calificativele obţinute de Oradea demonstrează că oraşul poate fi un partener de luat în seamă într-un mediu competitiv regional şi internaţional. Dacă până nu demult investitorii ocoleau Oradea şi alegeau Clujul sau Timişoara, iată că pe baza acestor calificative Oradea primeşte o încredere tot mai mare în rândul investitorilor", ne-a spus consultantul financiar Dacian Palladi.

Potrivit acestuia, pentru elaborarea acestor calificative s-au urmărit mai multe segmente. S-a avut în vedere gradul relativ scăzut al autonomiei locale financiare, starea politică actuală din România, riscul asociat creşterii gradului de îndatorare, care ar putea avea impact asupra politicii fiscale şi economice din perspectiva alegerilor din toamnă. „Este o performanţă să-ţi păstrezi stabilitatea economică, şi nu numai, într-o realitate cu atâtea variabile. Oradea demonstrează că se poate", a mai afirmat Dacian Palladi.

Nivel de trai peste media naţională

Evoluţia economică a României în 2011 a fost una pozitivă, PIB-ul crescând cu 2,5%, după ce în 2010 scăzuse cu 1,6%. Conform estimării Fitch Ratings, în 2012 se preconizează o creştere moderată, care este sub media creşterii atinsă în perioada 2005-2009. Acest aspect este reflectat în impozitele şi taxele plătite în municipiu al căror grad de colectare s-a îmbunătăţit uşor, cu 3,4%, în 2011. Nivelul de trai este peste media naţională, iar rata somajului din judeţul Bihor a scăzut şi a ajuns la 4%.

„Oradea are un istoric bun în ceea ce priveşte managementul financiar prudent. Deşi gradul de îndatorare a crescut, în special în perioada 2007-2009, municipiul rămâne mult sub limita de îndatorare, fiind lansate totodată proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii ", a afirmat Petri Csilla, din cadrul Biroului de Comunicare al Primăriei Oradea

În ultimii ani s-a diminuat procentul de cheltuieli cu salariile, cu funcţionarea şi cu datoria publică. „Acest lucru se datorează creşterii calităţii managementului eficient coroborat cu o scădere a costului serviciilor publice" ne-a spus Dan Octavian, secretarul comisiei Buget-Finanţe din cadrul Primăriei Oradea.

Agenţia Internaţională Fitch Ratings

Agenţia Internaţională Fitch Ratings a fost înfiinţată ca Publishing Company Fitch, la 24 decembrie 1913 de către John Knowles Fitch. Situat în inima districtului financiar din New York City, Fitch Publishing Company a început ca un editor de statistici financiare. Astăzi, Fitch Ratings are peste 2.000 de profesionişti în cele 50 de birouri din întreaga lume. Fitch Ratings este o agenţie internaţională de rating de credit, de cercetare şi de date. Oferă , în special, informaţii pentru investitori.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite