Cabana Vadu Crişului, lasată în izbelişte de peste un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima unitate de cazare din staţiunea Vadu Crişului este lăsată la voia întâmplării, într-o degradare şi mizerie crase. Clădirea ce datează de la începutul secolului XX este acum doar o palidă umbră a cabanei ce a fost principalul punct de atracţie al zonei.

Cabana este situată în Defileul Văii Crişului Repede şi are o istorie de aproape un secol. Aici se cazau turiştii care veneau să viziteze peşterile şi obiectivele natural ale zonei. De 15 ani însă, nimeni nu s-a mai cazat în cabană. Unitatea este cu pereţii scorojiţi, acoperişul distrus şi e pe punctual de a se dărâma. Situată la altitudinea de 240 m, cabana avea o capacitate de 131 de locuri, în camere cu 2 - 10 paturi si priciuri. Curentul electric provenea de la microhidrocentrala proprie, iar cabana era dotată cu apă curentă.

Punct de atracţie

Înainte de anii '90, Cabana Vadu Crişului era un obiectiv cu care locuitorii zonei se mândreau. Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului, îşi aduce aminte cu nostalgie despre e reprezenta cabana în trecut. „Înainte de 1990 era singurul punct de atracţie din zonă. Aici veneu studenţi din Cluj şi din Satu Mare. Zona turistică este una superbă. În imediata apropiere se află Peştera Vadu Crişului, un monument al naturii. Este cunoscută de toţi locuitorii zonei", spune primarul. După ce a căzut comunismul, istoria cabanei a fost una sinuoasă. Nimănui nu i-a mai păsat de unitatea de cazare. „După '90, a fost închiriată diferitelor firme private. Apoi a fost abandonată şi ulterior retrocedată de vechi proprietari. De câţiva ani a fost cumpărată de Consiliul Judeţean Bihor", povesteşte Cosma. Primarul spune că are planuri de acrea o cale de acces spre zona în care este localizată cabana, deoarece, în prezent, accesul se face pe lângă calea ferată. „Accesul este unul dificil. Se merge pe lângă calea ferată. Avem un proiect de a construi un mod acces auto peste Criş, pe partea stângă a râului, unde este cabana", spune primarul Cosma.

Citeşte mai multe despre acest subiect în noul număr al săptămânalului „Ads Oradea“, care poate fi cumpărat de la chioşcurile de ziare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite