CTHR Padiș răspunde acuzațiilor ecologiștilor, cerând dovezi pentru afirmațiile acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni"(CRSE) arată cu degetul autoritățile, fiindcă au aprobat proiectul unei stațiuni de schi, contribuind astfel la distrugerea singurului carst împădurit din Europa. Mihai Togor, preşedintele CRSE acuză Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante (CTHR) Padiş că forțează eludarea legilor din România.

În 2007 CTHR Padiș anunța un proiect de transformare a zonei într-o stațiune eco-turistică de schi, cu hoteluri de 5 stele, vile și pensiuni. Mihai Togor că firma a obținut fraudulos acte de la ministerul mediului.  „Acuzăm și Consiliul Local al comunei Budureasa, care a aprobat introducerea în intravilan a terenului respectiv. Vom ataca în contencios această hotărâre", a anunțat Mihai Togor.

Investitori italieni și români

Mircea Caster, consilier comunicare la CTHR, spune că structura acționariatului este destul de complexă, fiind mai mulți acționari români și străini (italieni), atât persoane fizice cât și juridice. „ Cine face acuzații atât de grave, trebuie să fie în măsură să le și dovedească. Intr-o lume liberă acționează prezumția de nevinovăție. Numai într-o lume a dictaturii (fie aceasta a unui singur om, fie a „întregului popor"), trebuie să își dovedească nevinovația cine este acuzat, fiind declarat apriori ca fiind vinovat, doar în baza unei prezumții de vinovăție. Așadar, dacă este o acuzație de fraudă, aceasta trebuie susținută înainte de toate de către cel care o face public", le transmite acuzatorilor Mircea Caster.

Stațiune eco-turistică

În ce privește încadrarea sau  nu a unei investitii de amploare într-o zonă de conservare specială, Caster precizează că este vorba despre un proiect bine integrat, închegat, de dezvoltare a unei zone eco-turistcie. „Nu vorbim despre o megacostruție, o megainvestiție sau altceva de acest gen", a mai spus Caster.  „În plus, acest proiect vizează o zonă care nu intră in aria protejată special, asa cum este aceasta definită prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 552, care reglementează foarte clar perimetrul Zonei de Conservare Speciala, care se afla „...la sud si la vest de drumul care leaga Cabana Padis cu Varasoaia". Totodata proiectul - asa cum o arata nenumarate studii realizate de catre specialisti independenti - nu afecteaza, de fapt nu are legatura cu zona Molhasurilor, asa cum a fost acuzat. Ba mai mult, urmareste masuri de protectie a mediului conform normelor europene, inclusiv in ceea ce priveste captarea, tratarea si deversarea apelor - in zona in care urmeaza sa fie dezvoltat proiectul incadrat in eco-sistem, adica la EST de drumul susmentionat", explică consilierul de imagine al investitorilor de la Padiș.

Lucrările de investiții din cadrul acestui proiect de dezvoltare a turismului ecologic in zona Padis nu au fost efectiv începute. Administratorii proiectului urmeaza in continuare caile legale, cu parcurgerea tuturor demersurilor, pentru a putea sa aduca proiectul in faza sa de lansare, de dupa obtinerea tuturor avizarilor si finalizarea tuturor proiectelor si studiilor necesare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite