COOPERARE Două ţări, un scop comun: dezvoltarea infrastructurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul din localitatea bihoreană Apateu, asfaltat pe bani europeni
Drumul din localitatea bihoreană Apateu, asfaltat pe bani europeni

O comună din Bihor şi una din Ungaria au câştigat un proiect transforntalier de peste 1.700.000 de euro. Mai multe drumuri realizate din fonduri europene vor legat în viitor graniţa româno-maghiară.

Comuna Nojorid şi comuna maghiară Nagyrabe au colaborat pentru prima dată. Cele două administraţii  au depus în anul 2009 un proiect transfrontalier pe care au şi reuşit să-l câştige. Astfel au obţinut peste 1.700.000 de euro, bani care s-au dus în asfaltarea a două drumuri.

Şi-au ajutat vecinii

Dacă pentru locuitorii din localitatea Apateu, comuna Nojorid cei şase kilometri de drum asfaltat erau o necesitate, maghiarii au trecut în proiect asfaltarea unei singure străzi de un kilometru, doar ca să-i ajute pe vecinii români."Prin acestă cooperare  am dorit ca în primul rând să-l ajutăm pe partenerul român. În plus,  noi am mai avut un proiect, exact pentru un astfel de drum aşa că ne-a fost mai uşor să demarăm procedura", ne-a spus Katalyn Solyom, primarul comunei Nagyrabe.

De la gropi la asfalt

Cei mai bucuroşi sunt locuitorii satului Apateu. De când s-au născut nu au văzut asfalt prin faţa casei, iar autobuzul nu ajungea în localitate tocmai din cauza drumului rău şi a gropilor.  "Pentru prima dată acest drum este asfaltat. Era plin de gropi că îţi era şi groază să mergi cu maşina pe el. Nu credeam că o să-l văd modernizat" ne-a spus Petru Crăciun, în vârstă de 68 de ani.

Primarul comunei Nojorid, Mircea Crainic recunoaşte că drumul nu s-ar fi putut moderniza din bani de la bugetul local. "Acest proiect a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Obiectivul acestuia l-a constituit îmbunătăţirea facilităţilor de transport rural în zona de frontieră în timp ce obiectivele specifice se axează pe pregătirea şi implementarea unor investiţii specifice de infrastructură de transport cu impact transfrontaier la nivelul comunelor Nojorid şi Nagyrabe", ne-a spus Mircea Crainic, primarul comunei Nojorid.

Peste un milion de euro

Bugetul total alocat prin proiect este de 1.700.000 de euro,  din care cofinanţarea UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de aproximativ 1.440.000 de euro,  cofinanţarea natioanală este de 255.000 de euro,  iar contribuţia comunei Nojorid si Nagyrabe, de 68.000 de euro. Partenerii asociați în cadrul acestui proiect sunt Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea respectiv Agenția de Dezvoltare a județului Hajdu-Bihar.

Drumuri de legătură

Mai multe drumuri realizate din fonduri europene vor legat în viitor graniţa româno-maghiară. Autorităţile vor să acceseze bani europeni şi să folosească normele Schengen pentru construirea unor căi directe de acces între localităţi aflate de o parte şi de alta a frontierei. În acest fel atât bihorenii cât şi venicii lor maghiari nu vor mai fi nevoiţi să ocolească drumul până în Borş sau până în Salonta pentru a trece în ţara vecină. "Comuna Toboliu implementează un proiect cu bani europeni prin care se va construi un drum de legătură între satul Cheresig şi comuna maghiară Korosnagyharsany", a precizat Ciprian Barna, directorul zonei metropolitate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite