COOPERARE Americanii îi învaţă pe poliţiştii bihoreni cum să spună "NU" corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii vor fi îăncadraţi peste două luni foto:arhivă
Absolvenţii vor fi îăncadraţi peste două luni foto:arhivă

Un fost procuror general al Statelor Unite ale Americii şi şapte lectori din cadrul FBI îi pregătesc pe poliţiştii orădeni . Totul se desfăşoară pe parcursul a trei zile, în cadrul conferinţei internaţionale "Pregătire pentru provocări prin parteneriate".

Pentru trei zile Oradea găzduieşte Conferinţa Internaţională "Pregătire pentru provocări prin parteneriate", organizată de către Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Bihor şi instituţiile descentralizate din domeniul justiţiei, ordinii şi siguranţei publice din judeţ, cu Federal Bureau of Investigation, Homeland Security (Poliţia de Frontieră americană) şi Ambasada SUA de la Bucureşti. Conferinţa se bucură de prezenţa fostului procuror general al Statelor Unite ale Americii John Ashcroft, şi de cea a şapte lectori din cadrul FBI şi Homeland Security.

E înţelept să înveţi din greşelile altora

Fostul procuror American, John Ashcroft a ţinut să precizeze că o astfel de întâlnire este extrem de importantă şi a dat exemplu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 12 ani, mai exact atentatele de  pe 11 septembrie 2001 "Colaborarea internaţionmală, respectiv coloaborarea între instituţii este foarte importantă. Am venit la Oradea să împărtăţim din experinţa noastră, din eşecurile noastre, pierderile pe care le-am suferit, pentru că e înţelept să înveţi din greşelile altora", a spus John Ashcroft

Profesionalism, cinste şi integritate

Cei peste 500 de poliţişti, pompieri ori jandarmi, prezenţi la conferinţă, au aflat de la fostul judecător al FBI care sunt principalele calităţi ale oamenilor puşi să apere securitatea şi libertatea cetăţenilor. "Profesionalismul, cinstea şi integritatea sunt cele mai importante calităţi ale oamenilor legii" a punctat Ashcroft.

Totodată, acesta a mai ţinut să precizeze faptul că forţa unui stat stă în profesionalismul celor care îl apară şi-l conduc,  iar aceştia nu ar trebui să fie pătaţi. "Nu poţi asigura securitatea şi libertatea unei naţiuni cu corupţi. Nu poţi colabora cu cineva în care nu ai încredere, care e corupt şi care vinde. Avem exemplul propriu, al unui spion dublu care şi-a vândut colaboratorii, iar acesta a fost executat. Vrem să vă împărtăşim din experienţa noastră", a concluzionat John Ashcroft .

Liderul american este informal

Prezent la conferinţă, chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române a spus că "e greu să ţii pasul cu metodele tot mai ingenioase. Reuşim când facem echipă. Încă din anul 2005 încercăm deschiderea unei căi de colaborare cu partenerii americani. Americanii au un alt mod de conducere. Dacă în România, sau mai bine zis în Europa managerul este " Să trăiţi", peste Ocean am găsit un alt mod de a conduce, am găsit lider informal " a spus Liviu Popa.

În cadrul seminariilor din zilele următoar , participanţii vor dezbate probleme pe teme de cooperare poliţienească internaţională, dar şi de cooperare interinstituţională, de securitate naţională şi de combatere a criminalităţii informatice.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite