CONCEDIERI Coreenii de la Hanil Electronics au trimis în somaj peste 500 de angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce au potestat două zile, angajaţii Hanil Electronics intră în somaj
După ce au potestat două zile, angajaţii Hanil Electronics intră în somaj

După cinci ani de activitate în comuna bihoreană Biharia, firma coreeană Hanil Electrocis, furnizor de echipamente şi componente pentru gigantul Samsung, şi-a închis porţile. Peste 500 de angajaţi ai firmei coreene intră în somaj.

La mijlocul săptămânii trecute angajaţii nu au mai fost lăsaţi să intre în hala de producţie, motiv pentru care au declanşat o  serie de proteste, care s-au întins pe durata a mai bine de 24 de ore. În tot acest timp TIR-urile programate să distribuie marfă nu au putut pleca din firmă. „Conducerea fabricii ne-a interzis să mai intrăm în hala de producţie. Ne-au dus pe toţi cei din schimbul de dimineaţă în sala de mese unde ne-au comunicat că firma Samsung pentru care lucrăm nu ne vor mai da comenzi, astfel încât fabrica se va închide. În acel moment noi toţi am ieşit în curte pentru a ne cere drepturile. Mai întâi au venit şi au spus că pentru perioada 14-22 iunie vom primi 200% din venit, dar că aceşti bani îi vom primi la sfârşitul fiecărei zile, la fel ca zilierii. Suntem angajaţi, am semnat un contract de muncă şi avem drepturi. Mai apoi au venit şi au spus că vom primi salariul întreg pe luna în curs şi încă un salariu pe luna iulie. Majoritatea au rate de plătit, copii de trimis la şcoală. E bătaie de joc ce fac patronii cu noi", ne-a spus Sanda Olah, angajată Hanil

Sesizare la ITM

Angajaţii au sesizat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, astfel că o echipă de inspectori s-a deplasat în teren pentru a analiza problemele semnalate de reclamanţi. În urma unor discuţii, în cursul zilei de vineri, la ITM s-a înregistrat o cerere privind concedierea colectivă. "Vineri, jurista firmei Hanil Electronics a înregistrat o cerere privind începerea concedierii colective. Angajaţii au încetat protestul imediat ce angajatorul le-a virat banii în cont pentru plata la zi, plus un salariu compensator" a afirmat ing. Nicolae Hoduţ, directorul ITM Bihor.    

Începând de astăzi, timp de o săptămână, salariaţii Hanil Electornics din Biharia vor intra în concediu de odihnă. În tot acest timp angajatorul va finaliza formalităţile pentru ceoncedierea colectivă, urmând ca de săptămâna viitoare toţi angajaţii să intre în şomaj.

Bani de la Samsung

Se pare că, pentru aplanarea situaţiei din Biharia a intervenit firma Samsung, care a virat, în contul celor de la Hanil, 200.000 de euro, bani din care au fost plătiţi angajaţii.

Coreeni au fost interesaţi de aplanarea conflictului cât mai repede, în primul rând că nu dădea bine la imagine, iar în cel de-al doilea rând pagubele provocate prin nepermiterea ieşirii TIR-urilor din farică creşteau de la o oră la alta. Imediat ce s-a ajuns la o înţelegere comună, inginerii de la Samsung au început demontarea liniilor de produţie şi inventarierea produselor aflate pe stoc.

Intrarea firmei Hanil Electronics în insolvenţă este surprinzătoare,  mai ales că aceasta nu avea probleme nici cu furnizorii şi nici cu desfacerea. Cei de la Samsung furnizau piesele din care, în Biharia, erau montate televizoarele tip LCD, aparatură de tip home theatre, după care produsele finite erau livrat beneficiarului.

Compania coreeană Hanil Electronics a intrat pe piața românească din vara lui 2007 când a deținut capacități de producție în comuna bihoreană Sântandrei.  Ulterior, compania s-a mutat la Palota unde a activat în halele închiriate de Agenția Real Zidan Imobiliare. Din anul 2008, coreeni și-au anunțat intenția de a se muta de la Palota și au început negocierile pentru noi locații. Înaintea alegerilor din 2008, compania a demarat negocieri cu Primăria Oradea pentru achiziţionarea de teren la un preţ preferenţial de numai trei euro metrul pătrat pentru construirea unor spaţii de producţie. Firma s-a mutat în 2009 în Biharia, la aceea vreme conducerea susţinea că numărul angajaţilor va creşte de la 500 la 2.000.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite