HOTĂRÂRE CEDO îi redă lui Mihai Moldoveanu speranţa la libertate, după 15 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul Mihai Moldoveanu este considerat una dintre erorile judiciare din România
Cazul Mihai Moldoveanu este considerat una dintre erorile judiciare din România

Instanţa europeană a stabilit că Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crimă, nu a avut parte de un proces echitabil. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât, în 19 iunie 2012, că instanţa supremă din România a încălcat dreptul la apărare al lui Mihai Moldoveanu şi nu a administrat niciun fel de probe directe în apărarea acuzatului

După mai bine de 15 ani petrecuţi în închisoare, Mihai Moldoveanu (45 de ani) speră la o rejudecare a cauzei în care el a fost condamnat. În urmă cu 17 ani o crimă îngrozea Oradea. Taximetristul Nagy Adalbert era ucis pe strada Făcliei cu peste 20 de lovituri de satâr.

Condamnat la 25 de ani de închisoare

În 11 ianuarie 1996, Mihai Moldoveanu a fost arestat şi acuzat de complicitate la o tentativă de tâlhărie. Cinci luni mai târziu a fost acuzat şi de omor în cazul taximetristului, tâlhărie şi deţinere de spary lacrimogen. În urma procesului, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 25 de ani de închisoare. A atacat decizia la Curtea de Apel Oradea care a decis achitarea lui. Recursul la Curtea Supermă a menţinut sentinţaTribunalului Bihor, respectiv condamnarea la 25 de ani de închisoare.

Nineta Anghelina, Ioan Griga şi Nicolae Ionescu sunt cei trei magistraţi care l-au condamnat pe Mihai Modoveanu la 25 de ani de închisoare, dar niciunul dintre aceştia nu mai activează astăzi la Curtea Supremă.

Şi-a pus speranţa în CEDO

Mihai Moldoveanu a ales să apeleze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi, după 11 ani, judecătorii CEDO au decis că acesta nu a avut dreptul la un proces echitabil, nu a fost audiat, nu s-au administrat niciun fel de probe directe şi nu a avut avocat la recurs.

„CEDO a reţinut că instanţa supremă a încălcat dreptul la apărare şi nu a administrat niciun fel de probe directe în apărarea acuzatului", se arată în hotărârea din 19 iunie 2012.

Această sentinţă va fi definitivă peste trei luni, timp în care reprezentantul Guvernului României poate depune recurs. „CEDO a admis plângerea clientului meu Mihai Moldoveanu şi a apreciat că această condamnare de către Curtea Supremă s-a făcut cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, iar contradicţia dintre soluţiile instanţelor Tribunalul Bihor, Curtea de Apel Oradea şi Curtea Supremă denotă faptul că Mihai Moldoveanu nu a avut parte de un proces echitabil", ne-a spus Alina Cojocaru, avocata lui Moldoveanu.

Potrivit avocatei lui Moldoveanu, singura probă pe care s-au bazat anchetatorii în momentul când l-au acuzat de crimă a fost o pată de sânge găsită pe o haină a acestuia. În urma expertizei s-a stabilit că sângele nu-i aparţinea victimei şi nici dacă este vorba despre sânge uman sau animal. „S-au descoperit amprente, care nu-i aparţineau clientului meu, fire de păr şi mucuri de ţigară, care în urma unor analize ar fi putut indica ADN-ul făptaşului, dar nu s-a ţinut cont de ele", ne-a spus Alina Cojocaru.

Cazul lui Mihai Moldoveanu a fost intens mediatizat, fiind considerat cea mai mare eroare judiciară. Criminalistul Traian Tandim inserează cazul Moldoveanu Mihai în cartea sa „Erori judiciare" şi îl prezintă ca fiind o altă eroare comisă de sistemul juridic din România.

Povestea lui Moldoveanu

Mihai Moldoveanu s-a aflat la Oradea, în data de 20 octombrie 1995 împreună cu doi amici: Gabriela Rotariu şi George Honciuc. Deoarece nu mai aveau bani, cei trei nu s-au mai putut întoarce acasă, la Sfântu Gheorghe. Potrivit rechizitoriului, prietenilor săi le-a venit ideea jafului. Astfel, cei doi amici s-au decis să-l tâlhărească pe taximetristul Vajna Tibor, care a reuşit să fugă, refugiindu-se într-un bar, de unde a anunţat dispeceratul şi politia. Odată ajunşi la locul indicat, poliţiştii au găsit în aceeaşi zonă cadavrul unui alt taximetrist, Nagy Adalbert, aruncat în spatele unui gard. La începutul anchetei, Mihai Moldoveanu a fost un simplu martor, care a povestit anchetatorilor cum a ajuns în Oradea şi faptul că a cunoscut intenţia amicilor săi de a-l tâlhări pe Vajna Tibor. Ulterior, din poziţia de martor ajuns în cea de inculpat, acuzat de tăinuire şi asasinare.

Luptător în trupele speciale ale Armatei

Moldoveanu a fost luptător în trupele speciale ale Armatei, iar acum este student în anul trei la Drept. Sentinţa dată de CEDO îi dă dreptul să spere că nu peste mult poate fi liber. „După ce hotărârea CEDO rămâne definitivă, clientul meu are dreptul să declanşeze o revizuire, instanţa va analiza hotărârea de comun acord şi va dispune punerea clientului meu în libertate, precum şi rejudecarea recusului de la Curtea Supremă", a conchis avocata Alina Cojocaru.  

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite