Oradea: Portret/ Arghir Bursaşiu munceşte pentru visul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arghir Bursaşiu este foarte tânăr şi ambiţios. A absolvit două specializări ale Facultăţii de Arhitectură şi visează să combine profesia cu cercetarea şi catedra.

Tânărul inginer este pasionat de construcţii de când se ştie. „De mic am vrut să construiesc”, povesteşte tânărul. Inspirat de un prieten topograf care lucrează pentru o companie internaţională, după absolvirea unui liceu cu profil informatic, s-a înscris la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, specializarea topografie. L-a cucerit pentru că asta presupune şi muncă de teren şi de birou. A urmat apoi a doua specializare în construcţii. Între timp a încercat şi să îşi descopere limitele. Pentru asta a făcut un curs de planorism şi paraşutism. „Am aflat multe despre mine şi cred că mi-am depăşit multe limite cu ajutorul instructorilor mei”, spune el.

Studiu şi viaţă reală
Încă din timpul facultăţii, Arghir a început să lucreze în domeniul său, mai întâi la o firmă de proiectare. „Am lucrat acolo cu inginerul Tiberiu Bone, un om remarcabil. Am învăţat foarte multe de la el pe plan profesional şi pentru creşterea randamentului muncii”, spune tânărul. A trecut apoi la una dintre cele mai mari firme de construcţii din judeţ cu care a participat la construirea primului bloc din Cartierul Luceafărul. „Eu sunt la Departamentul Tehnic, dar am avut şi contact direct cu beneficiarii. Mi-a plăcut foarte mult latura asta a muncii”, spune el, entuziasmat că a putut întâlni mulţi oameni deosebiţi.
Apoi a fost implicat în proiectul de reabilitare a Muzeului Ţării Crişurilor, iar acum se ocupă împreună cu colegii săi de lucrările de infrastructură finanţate prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. „Când lucrezi la o firmă mare ai avantajul de a întâlni mulţi oameni cu experienţă deosebită de la care ai ce învăţa. Am prins foarte multe de la doi colegi Teodor Popovici şi Liviu Dan Pitirici. Ambii au peste 20 de ani de experienţă în domeniu”, spune el admirativ.

Vise şi paşi spre realizare

Din experienţa de până acum consideră că cea mai frumoasă parte a meseriei lui este proiectarea, dar vrea să le ştie şi pe celelalte. „Un inginer ajunge bun profesionist dacă lucrează şi în proiectare şi în execuţie. Eu aş vrea să mă implic şi în cercetare”, spune tânărul. Recunoaşte că este pasionat de latura academică datorită coordonatorului său de doctorat, profesorul Gheorghe Contantin Ionescu. Acesta l-a susţinut foarte mult în studenţie, când era împărţit între şcoală şi lucru. Visează ca după ce va acumula suficientă experienţă profesională, să predea. „Îmi place să interacţionez cu oamenii şi să le transmit din ce am învăţat eu de la alţi oameni remarcabili sau din experienţă. Pe la 40 de ani cred că voi şti mai multe şi voi putea să-i învăţ pe alţii”, spune el.

Profil:
Născut: 24 noiembrie 1983, Beiuş
Studii: Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, Oradea
Profesia: inginer topograf, inginer constructor
Familie: necăsătorit

Ce-i place:
Arghir Bursaşiu e familist convins, considerând că aceasta îi oferă sprijinul necesar. Îi place să citească şi a descoperit că Biblia este o carte de căpătâi pe care trebuie să o citească şi creştinii şi ateii. „Citesc cu plăcere filosofie şi istorie pentru că doar ştiind ce au făcut alţii bine sau rău, găsim soluţii complete la problemele noastre”, spune el. Îi plac călătoriile şi deja a văzut o bună parte din Europa. Mozart şi Bach sunt compozitorii săi de suflet. Urmăreşte cu interes scena politică. Consideră că o zi în care nu a râs este o zi pierdută.

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii leneşi, care nu au voinţă”, spune Arghir. Nu-i plac oamenii plictisitori care nu ştiu ce vor de la viaţă. Nu agreează muzica de proastă calitate. Nu-i place mâncare fadă.

Întrebări şi răspunsuri:
- Te-ai gândit să pleci din ţară?
- AB – Până anul trecut, mă gândeam la asta. Atunci am întâlnit o nemţoaică foarte mândră că are părinţi români. Asta m-a marcat. Am ajuns la concluzia că până acum ţara a investit prea mult în mine şi sunt dator să fac ceva pentru ea.
- Cumperi produse româneşti?
- AB – Cumpăr multe produse româneşti, dar dacă găsesc produse străine de calitate mai bune, optez pentru acelea.
- Ce-ţi propui pentru ani următori?
- Vreau să fac fiu performant în tot ce fac şi vreau s-ajung să-nţeleg care este rostul meu, al nostru în Univers.
- Cum îţi vei atinge visele?
- AB – Prin multă muncă şi prin satisfacţia pe care le-o voi oferi celorlalţi prin tot ce fac.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite