Bugetul Oradei „umflat" cu proiecte europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Oradea
Primăria Oradea

Oraşul de pe Crişul Repede are bugetul record pe anul 2012. Conducerea Primăriei Oradea estimează o creştere de 54%, datorită mai multor proiecte europene câștigate de administrația locală orădeană, ceea ce face ca visteria oraşului să fie mai mare decât cea din Cluj-Napoca.

„În anul acesta, bugetul Oradei va fi mai mare decât cei din Cluj-Napoca", spune viceprimarul Biró Rozália. Conducerea Primăriei Oradea estimează că bugetul orașului va atrage, în 2012, venituri de 1.014 milioane lei. Din această sumă 475,3 milioane lei vor fi alocate pentru susţinerea cheltuielilor operaţionale cu funcţionarea instituţiilor şi serviciilor publice, iar diferenţa de 538,7 milioane lei va fi alocată pentru investiţii.

 „Dacă ne uităm la execuţia bugatară de anul trecut, planificatul din 2012 este cu  54% mai mare decât realizatul în 2011. Este un pas mare şi relativ curajos, care se datorează unei munci intense duse de angajaţii noştri pentru atragerea de fonduri nerambursabile", explică viceprimarul. Fondurile europene reprezintă 16% din veniturile totale, adică aproape 165,8 milioane de lei. „Doar ca şi comparaţie, în 2011 sumele atrase au fost de 10,5 milioane de lei, adică 1,6% din veniturile totale. Este o creştere enormă, dar care ne bucură", a subliniat Biró Rozália.

Bani pentru reabilitarea CET-ului

Una dintre principalele surse de fonduri europene este modernizarea companiei Electrocentrale, principalul furnizor de energie termică din Oradea. În acest an administraţia orădeană primeşte primii bani din cele 77 de milioane de euro câştigate printr-un proiect european. „Proiectul prevede construirea a două cazane de apă fierbinte pe gaz natural şi păcură, construirea unui cazan de apă fierbinte pe gaz natural, instalarea în incinta unităţii CET 1 a unei instalaţii de cogenerare cu turbină cu gaz şi a unui cazan recuperator de căldură cu ardere suplimentară, dar şi reabilitarea a peste 13 kilometri de magistrală termică", spune directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marcel Boloş.

Alte proiecte care vor aduce bani în buzunarul municipalităţii orădene sunt reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, proiect de 40 de milioane de lei, dar şi construcţia unui aquaparc în Ştrandul Municipal, care va umflat bugetul Primăriei cu aproximativ 50 de milioane de lei.

Anul 2012, aduce şi o schimbare în ceea ce priveşte raportul cheltuielilor operaţional şi cele de dezvoltare. „Dacă până în 2011, proporţia era 35% cheltuieli de dezvoltare şi 65% operaţionale, pentru acest an sunt propuse 53% pentru cheltuieli de dezvoltare şi 47% operaţionale. Este o schimbare majoră ce se va resimţi în fiecare structură a noastră, dar este singura modalitate prin care reuşim să trecem criza", a adăugat viceprimarul Oradei, Biró Rozália.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite