Oradea: Ioana Silaghi a educat copii în Bratislava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ioana Silaghi a educat copii în Bratislava
Oradea: Ioana Silaghi a educat copii în Bratislava

Orădeanca a petrecut doi ani în capitala Slovaciei. A recrutat sute de tineri pentru AIESEC Slovacia și a lucrat la Școala Internațională Forel.

Ioana Silaghi s-a întors în România în luna iunie a acestui an, după doi ani pe care i-a petrecut în capitala Slovaciei, Bratislava. A ajuns acolo prin programul Exchange derulat de AIESEC (asociația internațională a studenților economiști) Oradea, organizație al cărei președinte a fost timp de un an, între 2006 și 2007. “Când am intrat în AIESEC eram deja la masterat. Vroiam să beneficiez de programul Exchange, să câștig experiență profesională în străinătate”, povestește Ioana, despre începuturile aventurii vieții ei. La acea vreme, în calitate de absolventă de psihologie, o atrăgea mai mult perspectiva unei cariere în resurse umane, și a dorit să acumuleze cunoștințe practice, în acea direcție. “Am candidat la postul de președinte al AIESEC Oradea și am câștigat”, își amintește Ioana, precizând că în timpul mandatului ei a crescut cu 50 % bugetul asociației, recrutând 60 de membri noi și obținând trei finanțări, de la Direcția Județeană de Tineret Bihor.
În iunie 2007 a plecat la Bratislava, atrasă de ideea aprofundării cunoștințelor despre fostul bloc comunist și influența acestuia asupra educației. Timp de un an a fost responsabilă cu tot ceea ce însemna resurse umane în AIESEC Slovacia, răspunzând de șapte universități. “Într-un singur an am recrutat aproape patru sute de membri. Am organizat 13 conferințe naționale”, spune Ioana. Fiind acolo în calitate de voluntar nu câștiga bani decât pentru a-și acoperi cheltuielile de cazare, transport și mâncare. Ioana povestește că prețurile din capitala Slovaciei nu sunt mai mari decât cele din Oradea.

A educat copii din înalta societate

După anul petrecut la conducerea departamentului de resurse umane al AIESEC Slovacia, a început să lucreze, ca intern, la Școala Internațională Forel, din Bratislava, la grupa de grădiniță, unde s-a ocupat de copii între doi și cinci ani. “Îi învățam, în limba engleză, tot ce ține de educația preșcolară, de la cunoștințele mediului, la  educația limbajului și comunicării”, spune Ioana, amintindu-și cu drag de copiii din toate colțurile lumii, cu care a lucrat. La respectiva școală, Ioana a răspuns de formarea unor copii de manageri, afaceriști și diplomați, din China, Coreea, Germania, Polonia etc. Acolo nu a câștigat mai mult de 800 de euro pe lună, dar experiența acumulată a ajutat-o ca, imediat ce s-a întors în țară, să obțină un post bine plătit în Oradea, la o grădiniță particulară  din oraș.

Întrebări și răspunsuri
Cum a fost revenirea în țară?
Ușoară, fiindcă în cei doi ani petrecuți în Slovacia am venit des acasă, chiar și o dată la două luni.
De ce nu te-ai stabilit acolo sau altundeva în străinătate?
Fiindcă vreau să fac ceva pentru copiii din România. Recent am analizat oportunitatea unui doctorat în Anglia, dar asta presupunea să fiu plecată cinci ani cel puțin. Prefer să rămân în țară fiindcă și aici există posibilități, pentru orice inițiativă.
Ce ai câștigat din experiența în Slovacia?
Am stabilit contacte în toate colțurile lumii și am ajuns să vizitez locuri unde nu credeam că am să ajung.

Profil:
Născută
La 8 iunie 1982, Oradea
Studii
Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Psihologie, Oradea
Masterat în consiliere psihologică
Profesie
Educatoare la o grădiniță particulară
Președinte al AIESEC Oradea 2006 – 2007
Familie
Necăsătorită

Ce-i place
Ioana adoră să citească, deși în ultimul timp nu dispune de timpul necesar. Preferatele sale sunt eseurile lui H.R. Patapievici. Îi place să călătorească, motiv pentru care a vizitat deja cât de mult a putut, țări precum Turcia, Anglia, Polonia și Cehia. Chiar astăzi pleacă în Franța, pentru un concediu de două săptămâni. Compozitorul ei preferat este Serghei Rachmaninov.
Ce nu-i place
Ioana nu tolerează lipsa de bun simț și de responsabilitate. “Nu-mi plac mizeria, infatuarea, aglomerația și superficialitatea”, enumeră Ioana, câteva dintre lucrurile care o deranjează, în viața de zi cu zi. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite