În Băile 1 Mai, bolnavii veniți la tratamente plătesc din buzunar produsele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii veniţi să se trateze în Băile 1 Mai reclamă sistemul bonav, care îi obligă la cheltuieli suplimentare. Un pensionar a povestit că pacienţii din Băile 1 Mai trebuie să aştepte zile întregi la rând pentru a ajunge în faţa unui medic.

Un clujean venit la tratament în Băile 1 Mai, pentru o perioadă de 18 zile, este revoltat de sistemul „bolnav” care funcţionează în ambulatoriul Spitalului de Recuperare din Băile Felix, care îi obligă pe pacienţi să-şi cumpere singuri unguentele necesare tratamentelor. După ce a plătit jumătate din valoarea pensiei pe biletul de tratament, Schwartz Ciaba, în vârstă de 63 de ani, nu acceptă să mai cheltuie alţi bani pe cremele şi soluţiile folosite în diversele tratamente prescrise de către medicii specialişti. „Mi s-a spus că nu mi se fac ultrasunete şi ionizare, dacă nu îmi cumpăr personal unguentul şi soluţia de calciu”, s-a plâns în această dimineaţă Schwartz Ciaba. Potrivit acestuia, biletul de tratament costă 1.495 de lei, pe persoană, preţ întreg.


Lege nescrisă


Revoltat, pensionarul a cerut să i se arate care lege stipulează obligaţia pacientului de a-şi plăti din propriul buzunar cremele aplicate în timpul tratamentului. Bala Petru, medicul coordonator de la baza de tratament din 1 Mai, a spus că nu există o lege scrisă în acest sens, dar că există o practică bine împământenită, care funcţionează de peste zece ani. „Suntem ambulatoriu al Spitalului de Recuperare din Băile Felix. Procedurile sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, însă e vorba doar de manoperă. Aşa a fost întotdeauna”, a explicat medicul. Cu toate acestea, specialistul a recunoscut că pacientul are dreptate să fie revoltat pe sistem.


Bătaie de joc


Clujeanul a ţinut să precizeze că nu preţul cremelor necesare l-a determinat să se revolte, ci ideea în sine de a plăti ceva ce ar trebui să-i fie asigurat, într-un sistem de sănătate normal. Mai mult, Schwartz a criticat şi faptul că, deşi a ajuns în Băile 1 Mai la data de 11 iunie, din cauza cozilor interminabile a fost consultat de medicul specialist abia în 16 iunie. Clujeanul a atras atenţia şi asupra mâncării servite la restaurantul hotelului, susţinând că s-ar porţiona cantităţi mai mici decât cele prezentate în meniu.

Numai într-o ţară ca România se poate întâmpla aşa ceva. Este revoltător să îşi bată joc de tine pe banii tăi.
Ioan Ghilţ, pensionar

Cu aşa servicii de sănătate nu e de mirare că doar pensionarii se mai înghesuie la tratamente în Băile Felix şi 1 Mai.
Florin Bere, agent vânzări

E trist. După ce cotizăm o viaţă la stat, în spitale suntem lăsaţi să murim, dacă nu plătim medicamente sau nu dăm şpagă.
Carmen Oprea, învăţătoare

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite