PORTRET: Bogdan Pater un cercetaş care luptă pentru natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Pater
Bogdan Pater

Orădeanul este membru al Organizaţiei Cercetaşii României de 8 ani. Tânărul a învăţat să-şi depăşească propriile limite în confruntările cu natura, cu oamenii şi cu sine însuşi.

Povestea lui este cea a unui adolescent atipic. „M-am înscris în organizaţie din clasa a zecea. Am găsit prin cercetaşi o alternativă la modă de a te ascunde în baie pentru a fuma”, spune Bogdan. Iubitor de drumeţii, tânărul s-a simţit atras de idee încă din gimnaziu, dar i-a lipsit curajul primului pas. „Eram foarte timid. Mi-era ruşine să abordez un grup aşa mare de oameni”, îşi aminteşte el.

Legea exploratorilor

„Cercetaşii au organizat un training la Colegiul Emanuil Gojdu, unde învăţam eu. De atunci, a început aventura”, mărturiseşte Pater. Alături de ei, Bogdan a colindat creste de munţi cu cortul în spate, a învăţat să supravieţuiască, să facă proiecte, să strângă fonduri şi să coordoneze oameni. „Am intrat în cercetăşie în stagiul de Explorator. Am făcut o promisiune simbolică: să iubesc ţara şi să pun interesele comunităţii mai presus de mine”, îşi aminteşte Bogdan.

Lecţia de maturizare a venit odată cu proiectele în care s-a implicat. „Cerinţele pentru un explorator sunt să călătorească, să protejeze mediul şi să protejeze oamenii de tentaţia drogurilor, să participe la schimburi de experienţe în străinătate, să fie solidar cu cei defavorizaţi şi să se pregătească prin voluntariat pentru profesia pe care o doreşte”, explică Bogdan. Astfel, dincolo de drumeţii, el a făcut fundraising, cereri şi documentări pentru piste de biciclete, i-a învăţat pe cei mici ce înseamnă un mediu curat şi a organizat spectacole pentru comunitate. În timp, Bogdan a avansat şi a ajuns senior al cercetaşilor orădeni şi membru în bordul internaţional al organizaţiei.

Cu cortul în Islanda

Înainte de a fi lider, Bogdan a trebuit să înveţe câteva lecţii de supravieţuire. „Am fost voluntar la Salvamont Bihor şi la Serviciul de Ambulanţă Cluj. Chiar dacă nu am asistat la cazuri deosebite, am învăţat cum se dă primul ajutor”, spune Pater.

Tânărul a avut parte şi de experienţe inedite prin proiectele de schimb de experienţă. „Cea mai frumoasă amintire o am din Islanda. Am fost peste 3.000 de seniori din toate colţurile lumii. Eu eram şeful grupului din România. Am dormit în cort la -1 grade Celsius, fără să simt frig. Am urcat pe vârf şi ziua şi noaptea. În ambele cazuri era lumină. E o experienţă inedită să simţi particularităţile unei astfel de zone”, rememorează Bogdan. Tânărul este convins că după astfel de experienţe nu ar mai putea fi fericit fără marea familie din care face parte.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai schimbat de când eşti cercetaş?
Am devenit comunicativ. Am prins curaj. Am devenit mai responsabil. Practic, am avut cadrul perfect pentru dezvoltarea personală.

Ce planuri de viitor ai?
Vreau să devin comisar internaţional în cadrul Organizaţiei. Visez la un Master în străinătate. Şi aş vrea să lucrez în resurse umane.

Cum ai convinge un tânăr să devină cercetaş?
I-aş da câteva exemple de oameni care au fost cercetaşi: David Beckam, Paul McCartney, prinţul William, John F. Kennedy, Tony Blaier, sau I.C. Brătianu, Ion Raţiu, Tudor Arghezi, Mircea Eliade, Ion Agârbiceanu, Mihai Sadoveanu şi George Călinescu.

Ce-i place
Bogdan spune că îi plac foarte mult filmele şi vizionează cel puţin un film pe zi. Mănâncă multe dulciuri, în special ciocolată. Are o pasiune pentru site-uri. Îi place să ştie tot timpul ce se întâmplă în jurul lui.

Ce nu-i place
Bogdan spune că nu există lucruri care să nu-i placă în mod special. Nu-i plac ipocriţii, sau ignoranţii, dar s-a obişnuit să-i ia aşa cum sunt. Nu-i place poluarea, dar recunoaşte că şi el are o contribuţie din moment ce merge cu maşina.

Profil
Născut. 7 decembrie 1986
Studii. Student la Politehnică în Timişoara
Familie. Singur la părinţi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite