Oradea: Portret/ Lorand Bogdan salvează vieți, de șapte ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ Lorand Bogdan salvează vieți, de șapte ani
Oradea: Portret/ Lorand Bogdan salvează vieți, de șapte ani

Lorand își riscă viața pentru a salva turiştii de pe litoralul românesc, în fiecare vară. Orădeanul practică meseria de salvamar de la 20 de ani şi îi place foarte mult ceea ce face.

Lorand practică poloul de performanţă de la 10 ani şi datorită acestui lucru a reuşit să obţină atestatul de salvamar pe litoralul românesc. De şapte ani el merge pe litoral în fiecare vară. “Îmi place să fiu salvamar. Îmi place să stau la soare, să merg cu caiacul sau cu barca şi mai ales îmi place să înot. Iar meseria de salvamar îmi oferă toate aceste lucruri. Nu fac asta pentru bani ci pentru plăcerea de a fi pe litoral. Plus că mă văd cu colegii şi nu în ultimul rând îi atenţionez pe turişti să nu se aventureze în valuri chiar dacă sunt buni înotători”, spune Lorand.

Salvează vieţi
Lorand are deja experienţă în această meserie. Ştie care sunt pericolele care apar atunci când turiştii se aventurează în apă. “Turiştii nu realizează că oricât de buni înotători ar fi trebuie să aibă grijă când intră în mare, pentru că înotul în mare nu se poate compara cu înotul în piscină. Noi suntem tot timpul în priză. Sunt foarte mulţi turişti care se cred buni înotători dar dacă îi prinde curentul sau sunt valuri prea mari se impacientează şi atunci intrăm noi în rol. Nici nu ştiu câţi oameni am scos din apă pentru că erau în pericol de înec”, spune Lorand. “Din păcate turiştii nu ascultă sfaturile noastre, iar noi nu putem să-i constrângem cu nimic, doar atunci când sunt în pericol realizează că marea nu e chiar atât de prietenoasă. Am avut un caz, chiar în această perioadă când a trebuit să salvăm un tânăr care a băut şi apoi a intrat în apă. I s-a făcut rău şi a intrat sub apă. Prietenii lui l-au scos din apă după un timp şi ne-au chemat de urgenţă. L-am resuscitat 20 de minute, până a început să aibă puls, iar mai departe s-au ocupat cei de la ambulanţă de el. Am înţeles că este bine, că şi-a revenit. După aşa o întâmplare apreciezi mai mult tot ceea ce-ţi oferă viaţa. Atunci îti dai seama cât de rapid şi de uşor poţi să-ţi pierzi viaţa”, povesteşte salvamarul.

Curs internațional
Pe lângă cursul de salvamari pe care l-a făcut, Lorand vrea să urmeze un curs internaţional de salvamari, care să fie recunoscut şi peste hotare. Cu toate astea el nu vrea să practice această meserie în afara ţării. “Nu vreau să fiu salvamar în alte ţări, dar vreau să fac cursul ăsta să mă perfecţionez. Vom avea instructori străini care ne vor împărtăşi experienţele lor, ceea ce mi se pare foarte interesant”, spune Lorand.

Sportiv de performanţă
Lorand este poloist de performanţă, dar a fost nevoit să se lase de acest sport de un an de zile din cauză unei accidentări la umăr. Cu toate astea nu a renunţat la sport definitiv. “Nu vreau să renunţ la polo, dar din cauza umărului accidentat am luat un an de pauză. Am preferat această variantă în locul unei operaţii. Acum îmi intru din nou în formă şi probabil că voi mai juca”, spune Lorand. Poloistul a jucat la CS Crişul Oradea şi apoi doi ani a jucat pentru  clubul Steaua Bucureşti.  Principalul lui scop este acum să termine Facultatea de Sport din Oradea şi să mai practice poloul.

Întrebări şi răspunsuri
 Ce sfaturi le dai turiştilor ca să evite tragediile?
Turiştii trebuie să ţină cont de steagurile afişate pe plajă, care indică nivelul de periculozitate dacă se aventurează la înot şi să asculte sfaturile noastre.
Cum te simţi după ce salvezi pe cineva de la înec?
Mă simt foarte bine. E cea mai mare satisfacţie a mea, mai ales că pentru asta sunt pregătit.

Ce-i place
Lui Lorand îi place să se dea cu motorul, este o mare pasiunea de-a lui, şi îi plac foarte mult ieşirile în natură.
Ce nu-i place
Lui Lorand nu-i plac oamenii răi, alunecoşi şi parşivi, preferă sinceritatea chiar dacă de multe ori e dureroasă.
Profil
Născut
La 20 februarie 1982, Oradea
Studii
Student în ultimul an la Facultatea de Educaţie fizică şi sport din Oradea
Familie
Necăsătorit

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite