Bisericile de lemn din Țara Beiușului sunt studiate de un grup de studenți orădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn de la Lazuri de Beius
Biserica de lemn de la Lazuri de Beius

Mai mulți studenți de la Arhitectură și Științe Economice, studiază, în aceste zile, bisericile de lemn din Țara Beiușului. Acțiunea face parte dintr-un proiect demarat de Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare.

"Proiectul are ca scop specializarea resurselor umane implicate în domeniul conservării şi promovării patrimoniului cultural, din cadrul comunităţilor locale, promovarea şi repunerea în valoare a bisericilor de lemn din zona Beiuşului, precum şi implicarea viitorilor specialişti în acţiuni de documentare şi promovare a monumentelor arhitecturale", spune Georgeta Bocșe, responsabil de comunicare în cadrul proiectului.

SOS pentru lăcașurile de cult vechi, din lemn, din Ţara Beiuşului (FOTOGALERIE)

În perioada 7-10 iulie are loc un stagiu de practică pentru studenţii de la Arhitectură și Științe Economice. Ei vor cataloga și colecta date din teren, referitoare la bisericile de lemn. Se vor studia bisericile din Stânceşti, Sebiş, Lazuri de Beiuş, Totoreni si Hinchiriş. Cei 27 de studenţi, împreună cu profesorii lor vor fi cazaţi pe Valea Aleului de unde vor merge în satele mai sus amintite pentru a studia bisericile cuprinse în proiect.

Proiectul este realizat de Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltare în parteneriat cu Universitatea din Oradea - Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural naţional Bihor derulează proiectul intitulat: „Promovarea bisericilor de lemn din Țara Beiușului și specializarea resurselor umane implicate în domeniul conservării și promovării patrimoniului cultural, din cadrul comunităților locale".

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE). Bugetul total al proiectului este de 14835 Euro din care 13300 Euro reprezintă sprijinul financiar oferit de SEE. Proiectul a fost lansat la începutul lunii martie 2010 şi se derulează pe o perioada de 12 luni. Tot în luna martie ACCENT a încheiat un proiect similar intitulat "Valorificarea patrimoniului cultural popular - Biserici de lemn în Bihor". În cadrul proiectului încheiat au fost studiate 5 biserici de lemn din zona Aleșdului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite