Oradea: Biserica martor la 100 de ani de slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Biserica martor la 100 de ani de slujbe
Oradea: Biserica martor la 100 de ani de slujbe

Monument istoric de interes local, lăcaşul a luat locul unei capele ridicate de evanghelicii-luterani în 1811.

Campania „Poveştile Oradei Mari” vă prezintă aspecte din trecutul clădirii de pe strada Tudor Vladimirescu, numărul 26.

Casa modestă în care comunitatea evanghelică din Oradea anilor 1800 se reunea pentru oficierea slujbelor religioase s-a dovedit a fi prea mică pentru numărul în creştere al enoriaşilor. Construită în 1811, micuţa capelă a fost folosită aproape o sută de ani, până când, în 1902, în locul ei a fost ridicată biserica pe care orădenii o pot admira şi astăzi, pe strada Tudor Vladimirescu, numărul 26, o impozantă clădire în nuanţe de verde, care captează atenţia trecătorului. 

Sfinţită de un episcop în 1903



Istoricii nu au consemnat evenimente deosebite întâmplate între pereţii clădirii a cărei piatră de temelie a fost pusă la data de 23 mai 1902. Ridicată în stil eclectic cu elemente neogotice, după planurile arhitectului Pecz Samu, Biserica Evanghelică-Luterană a fost finalizată la 16 mai 1903, sub coordonarea reputatului arhitect Rimanóczy Kálmán junior. Ceremonialul de sfinţire a fost condus de episcopul evanghelic Zelenka Pál, la data de 5 iulie 1903.

Ridicată pe banii enoriaşilor

„Biserica este monument istoric de interes local”, a spus Doina Lucaci, reprezentanta compartimentului administrare monumente, din Primăria Oradea.  Potrivit relatărilor lui Peter I. Zoltan, în volumul în limba maghiară „Nagyvarad muemlek epuletei” („Clădirile monumente istorice ale Oradei”), terenul pe care a fost construită biserica a fost cumpărat în anul 1808, iar comunitatea evanghelică a început să strângă încă de pe atunci banii necesari ridicării. „Biserica este considerată una dintre cele mai reprezentative clădiri în stil eclectic, care urmează stilul neogotic, a bisericii evanghelice”, relatează Peter I. Zoltan.

Cifre
73 de clădiri monumente istorice are oraşul Oradea.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite