Oradea: Biserică ascunsă de blocuri comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Biserică ascunsă de blocuri comuniste
Oradea: Biserică ascunsă de blocuri comuniste

Lăcaşul de cult Sfânta Treime este primul construit în Olosig, după eliberarea de sub ocupaţia turcească. Campania „Poveştile Oradei Mari” vă prezintă câteva date din istoria unei clădiri de importanţă naţională, biserica din Parcul Traian numărul 5.

Biserica ortodoxă Sfânta Treime este ascunsă trecătorilor. Ridicată în 1693, pe vremea episcopului Benkovics Ágoston, cu bani de la biserica romano-catolică, micuţa biserică stă astăzi în umbra blocurilor ridicate în Parcul Traian.
Importanţa ei istorică este însă de neignorat. Potrivit celor scrise de Peter I Zoltan, în „Nagyvarad muemlek epuletei”/„Clădirile monumente istorice ale Oradei”, biserica este prima construită în Oradea (Olosig), după eliberarea de sub ocupaţia turcească. La vremea aceea clădirea s-a numit Biserica Sfânta Brigitta.

Monument de categoria A
Tot Peter I. Zoltan observă că bisericii îi lipseşte orice stil arhitecural. Cu toate acestea, datorită valorii sale în trecutul oraşului Oradea, biserica este pe lista monumentelor istorice de categoria A. „Biserica ortodoxă Sfânta Treime este monument istoric de interes naţional”, spune Doina Lucaci, reprezentanta compartimentului administrare monumente, din Primăria Oradea.
Nu se cunosc numele proiectantului şi executantului bisericii. Se ştie că a ars în 1703 şi că în 1722 a fost reconstruită, sub îngrijirea episcopului Csaky Imre.
Până în 1723, biserica a jucat şi rol de casă pentru săraci. A fost folosită de franciscani, apoi de paulini şi catolicii armeeni. Din 1776 până în 1786 nu a fost folosită, ulterior fiind preluată de greco-catolici, care s-au bucurat de ea până în 1948. În 1976 a devenit Biserica ortodoxă Sfânta Treime.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite