Oradea: Bihorul are doar două ștranduri sigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Bihorul are doar două ștranduri sigure
Oradea: Bihorul are doar două ștranduri sigure

Ștrandul Felix și piscinele Hotelului Internațional sunt singurele care au scăpat fără sancțiune de la protecția consumatorilor. Din 18 operatori economici verificați, 16 au primit amenzi, în valoare totală de 63.000 de lei.

Ștrandurile din județ au fost luate la control, la sfârșitul lunii iulie, de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bihor, dar și de către reprezentanții Departamentului de Control în Sănătate Publică, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor. Începând de azi, DSP va relua controalele în ștranduri, pentru a analiza din nou calitatea apelor de îmbăiere din bazine.

Dezinfecția lasă de dorit

Cu ocazia ultimelor verificări, s-a constatat că probele de apă indică o valoare scăzută, sub limitele recomandate de lege, a clorului rezidual liber. “Administratorii ștrandurilor ar trebui să se asigure că nivelul clorului rezidual liber este de 0,5mg, pe litrul de apă de îmbăiere”, explică Daniela Rahotă, director coordonator adjunct la DSP Bihor. În ciuda faptului că, în majoritatea bazinelor din județ, nivelul este sub cel recomandat, Daniea Rahotă spune că în Bihor nu au fost semnalate cazuri de conjuctivite sau micoze, provocate de îmbăierea în ape necorespunzătoare. Pentru a se răcori, bihorenii au la dispoziție ștrandurile din Oradea,  Băile Felix, 1 Mai, Beiuş, Salonta, Marghita, Aleşd, Săcueni, Tămăşeu, Chişlaz, Sarcău, Sânnicolau de Munte şi Mădăras.

Deficiențe superficiale

Controalele efectuate de CJPC Bihor au arătat că unii administratori de ștranduri folosesc substanțe biocide care nu sunt pe lista celor aprobate de Ministerul Sănătății. Sebastian Secoșan, director coordonator adjunct la CJPC Bihor, spune că cele mai grave nereguli constatate în timpul controalelor au fost la ștrandul Ioșia din Oradea și la Ștrandul Venus din Băile 1 Mai. “Totuși, la niciunul dintre cei 18 operatori economici verificați nu am găsit atât de multe nereguli încât să le închidem activitatea”, relatează Secoșan.  Problemele constatate se leagă de lipsa registrelor care urmăresc calitatea apelor. Finisajele în bazine sunt necorespunzătoare, putând provoca răni celor care înoată. Dușurile au gresia ruptă iar la unele bazine nu este precizată adâncimea apei, existând astfel riscul unor accidente. Numărul insuficient de dușuri, vestiare și grupuri sanitare fac parte, de asemenea din peisajul ștrandurilor bihorene, pline de altfel de clienți, în fiecare weekend. O altă problemă este aceea a apei de la intrarea în bazine, care lipsește de cele mai multe ori, din spațiile amenajate în acest sens.

Doar două locații în conformitate

Având în vedere deficiențele constatate, CJPC Bihor a încheiat 16 procese verbale de constatare a contravenției, prin care au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 63.000 de lei. Singurele locații în care inspectorii CJPC nu au găsit nereguli care să afecteze siguranța consumatorilor au fost Ștrandul Felix (modernizat și extins în ultimii doi ani) și piscinele de la Hotelul Internațional din Băile Felix, ambele administrate de SC Turism Felix SA.

Biletul de intrare face diferența

La Ștrandul Ioșia biletul de intrare costă 3 lei pentru elevi, studenți și militari și 6 lei pentru adulți. La Ștrandul Municipal, un adult trebuie să plătească 7 lei, prețul pentru elevi fiind tot de 3 lei. În schimb, la Ștrandul Felix, intrarea costă 20 de lei, pentru adulți. Pentru copii prețul unui bilet este de 10 lei. La Hotel Internațional, accesul la piscină costă 25 de lei. În ciuda prețurilor mai piperate, în ziele de weekend, pragul Ștrandului Felix este trecut de până la 6.000 de vizitatori.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite