Printr-un proiect româno-maghiar, zona Cefa are șanse să devină un parc natural de renume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Han pescăresc la Cefa
Han pescăresc la Cefa

Înființarea parcului, care cuprinde, pe o suprafață de peste 5.000 de hectare, peste 600 de specii de plante și peste 600 specii de animale, a fost aprobată după ani de așteptări, prin hotărâre de guvern. Cefa este cunoscută și ca „Delta dintre Crișuri".

Parcul Natural Cefa este al doilea parc de acest fel din judeţul Bihor, după Parcul Natural Apuseni. Zona este numită simbolic „Delta dintre Crişuri", grație diversității habitatelor. Aici există peste 700 de hectare de luciu de apă, canale, mlaştini, bălţi, pădure, sărături, terenuri cultivate, păşuni şi fâneţe umede. Pădurea Rădvani este o rezervaţie ornitologică, în care trăieşte o colonie mixtă (aproximativ 670 de cuiburi) de stârci cenuşii, stârci de noapte şi egrete mici, dar şi lişiţe, berze, raţe, gâşte sălbatice și cormorani. Nufărul galben este una dintre plantele ocrotite ale zonei.

Colaborare româno-maghiară

Potrivit informațiilor transmise de către Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, printr-un proiect transfrontalier PHARE CBC intitulat „Culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversităţii", care leagă Parcul Natural Koros-Maras de Parcul Natural Apuseni şi al cărui centru era zona Cefa, s-a realizat infrastructura viitorului Parc Cefa. Proiectul a fost finalizat în anul 2007, dar se aştepta hotărârea de Guvern. Parcul va avea un custode, un biolog, un chimist, patru rangeri, un consiliu de administraţie alcătuit din factori de decizie locali şi un consiliu ştiinţific.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite