Bihorenii vor putea aprinde de Anul Nou doar artificii, steluțe și candele romane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Sava coordonează acțiunile polițiștilor de le Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase
Gheorghe Sava coordonează acțiunile polițiștilor de le Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase

Polițiștii au demarat deja o serie de controale ca să-i depisteze pe cei care confecționează sau comercializează materiale pirotehnice. Acestea pot fi folosite doar de persoanele juridice autorizate, în caz contrar, cei depistați se pot alege cu dosar penal sau cu amenzi de până la 5.000 lei.

Controalele au cuprins piețele și târgurile din județ, însă autoritățile au desfășurat acțiuni și în punctele de frontieră pentru a-i depista pe comercianții care importă obiecte pirotehnice din Ungaria sau Polonia. Până în acest moment, nu a fost descoperit niciun astfel de transport. "Există 14 dosare în lucru. Majoritatea persoanelor avea obiecte pirotehnice rămase pe stoc din anii precedenți", a spus comisarul șef Gheorghe Sava, șeful Biroului Arme, Explozive și Substanțe Periculoase.

Captură de aproape o tonă de pocnitori în urmă cu patru ani

În Bihor există doar cinci persoane juridice care au autorizație pentru a organiza spectacole luminoase cu materiale pirotehnice. "Într-un garaj clandestin au fost descoperite în urmă cu patru ani, 860 kilograme de pocnitori. A fost cea mai mare captură de la noi. Marfa aparținea unui cetățean chinez care împrumutase banii ca să cumpere pocnitorile", a spus Sava. Confecționearea, deținerea, comercializarea materialelor cu amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T.1 şi T.2 precum şi a artificiilor din categoria „obiecte zburătoare luminoase" şi a pocnitorilor din clasa I, constitue infracțiune și se pedepsește cu închisoarea între trei luni și un an. Se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.000 - 5.000 lei comercializarea obiectelor din clasa I. Persoanele autorizate care vând aceste materiale în alte locuri decât cele prevăzute prin lege pot fi amendate cu până la 2.500 lei, iar cei ce le comercializează către minori sunt pasibili de amendă cuprinsă între 2.000 - 5.000 lei. Bihorenii vor putea folosi în noaptea de 31 decembrie doar artificii și steluțe.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite