Oradea: Bihorenii se îndulcesc cu miere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Bihorenii se îndulcesc cu miere
Oradea: Bihorenii se îndulcesc cu miere

Bihorul este unul dintre cei mai mari producători și consumatori de miere din țară

Apicultorii bihoreni sunt optimiști pentru anul acesta. Producția de miere de salcâm este bună, cea de floarea-soarelui se anunță la fel.

Prima recoltă de miere de anul acesta mulțumește pe toată lumea. Cei circa 700 de apicultori au obținut o producție de 15 kilograme de miere de salcâm pe familie și sunt peste 35.000 de familii de albine în Bihor, ne iformează Vasile Nistor, contabilul-șef al Asociației Crescătorilor de Albine din Bihor. „La salcâm am avut o producție foarte bună. La tei anul acesta nu va fi la fel de bună față de anul trecut. Am avut ploile acelea chiar în perioada de înflorire”, ne explică acesta.
Apicultorii sunt foarte optimiști și în ce privește mierea de floarea soarelui. „Acum a început sezonul la floarea soarelui. Sper că soiurile cultivate anul acesta sunt melifere, iar producția va fi bună”, spune el.

Ne îndulcim cu miere
Bihorenii sunt atât producători, cât și consumatori mari de miere. Mulți ani media națională la consumul de miere a fost de o sută de grame pe cap de locuitor pe an. În ultimii doi ani a ajuns la 400 de grame pe cap de locuitor pe an, după cum reiese din datele Apidava. Apicultorii își explică creșterea consumului prin numărul tot mai mare al persoanelor carre caută produse naturiste.
Bihorul este pe locul patru la nivel național din punct de vedere al consumului, după Vâlcea, Mureș și Arad, cu 200-300 de grame în plus. „Mierea este puțin mai scumpă decât zahărul, dar este și mai sănătoasă”, spune Nistor. El speră că numărul consumatorilor va crește treptat, ajungând la nivelul statelor occidentale. În Germania se consumă două kilograme de miere pe an pe cap de locuitor.

Exportă de miere
Majoritatea producției de miere din Bihor merge la export. Aproape 70% din mierea bihoreană luptă pe rafturile din occident cu mierea din China, cel mai puternic concurent, dar și cu mierea din alte țări est-europene.
În țară mierea se vinde prin magazinele de specialitate ale Asociației Crescătorilor de Albine și prin piețe. Kilogramul de miere în piață este în jur de 30 de lei, depinde de sortiment și de producător. Pe lângă miere au trecere la bihoreni specialitățile de miere cu cocktailuri de fructe  sau de semințe. Cei care au prins gustul și cunosc efectele, cumpără des faguri de miere, propolis și polen.

Beneficiile mierii
Mierea este recomandată atât pentru calitățile sale energizante, cât și pentru conținutul mare de vitamine și minerale. Mierea este o sursă bogată de vitamine B6 și B1, precum și de calciu, cupru și fier. Cantitatea de calorii este mai scăzută față de zahăr, iar după consum glicemia crește treptat și nu suprasolicită pancreasul să producă insulin, așa cum fac produsele pe bază de zahăr rafinat.
În combinație cu laptele, mierea are efecte sedative foarte bune, mai ales după o zi stresantă de lucru. Toată lumea o recomandă pentru efectele sale în afecțiunile pulmonare, dar și pentru că facilitează tranzitul intestinal.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite