Orădenii preferă magazinele din Ungaria pentru alimentele şi cadourile de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerile de sărbători şi calitatea produselor îi conving pe orădeni să îşi facă cumpărăturile în Ungaria
Reducerile de sărbători şi calitatea produselor îi conving pe orădeni să îşi facă cumpărăturile în Ungaria

Sute de orădenii pleacă peste graniţă pentru a cumpăra cadouri şi mâncare, pentru sărbătorile de iarnă. Unii dintre ei cheltuie banii chiar în magazine care au puncte deschise şi în Oradea dar, spun aceştia, calitatea produselor nici nu se compară cu ce este în oraşul de pe Criş.

Una dintre cei care preferă să cumpere cadouri din ţara vecină este Zoltan Ana. Aceasts spune că distanţa până în Debrecen, Ungaria,  este mică, iar produsele găsite acolo nu au corespondent în Oradea.  „Preturile sunt  mai mici, iar calitatea produselor incomparabil mai buna.  Am un avantaj că ştiu şi limba, şi aşa pot să mă înţeleg cu vânzătoarele", explică tânăra.

Lista de cumpărături

Pentru sărbătorile care vin, Zoltan Ana şi-a pregătit deja lista cu ceea ce trebuie să cumpere. „În primul rând voi cumpăra mâncare, adică bomboane de pom, prăjituri, sărăţele, sucuri şi şampanie. Preţul e mic, iar maghiarii fiind gurmanzi au alimente de calitate. Apoi vom trece prin mall-uri, ca să cumpăr cadouri, în special pentru fiul meu de cinci ani. Din păcate la noi nu se prea practică reducerile de sărbători, cum este în Ungaria. Poţi cumpăra haine sau electrocasnice mai ieftine în această perioadă", explică orădeanca.

Diferenţă mare de preţ

În magazinele ungureşti preţurile pot să difere destul de mult de cele practicate în Oradea, în funcţie de produs. Un cofrag cu ouă, care are trecere la români, costă în Ungaria numai 10 lei, în timp ce în unele magazine din Oradea preţul acestuia se ridică şi la 16 lei. O diferenţă destul de mare există şi la făină sau ulei. "Dacă vrei să cumperi făină sau ulei, e bină să iei în cantitate mare. Cu cât cumperi mai mult, cu atât e mai ieftin", explică Zoltan Ana.

Poliţiştii de frontieră se pregătesc de sărbători

Inclusv angajaţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Bihor se pregătesc de sărbători. Dar nu se pun pe cumpărat, ci fac deja planul pentru a mări numărul de benzi deschise pentru cei care trec graniţa, în această perioadă. „Deja numărul maşinilor care trec frontiera s-a mărit simţitor, cu vreo 30-40 pe zi. Sperăm ca anul acesta să nu fie cozi, ca în ceilalţi ani", explică Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al IJPF Bihor.

Magazinele din Ungaria s-au obişnuit deja cu clienţii români. Csontos Peter, şeful unui magazin din Berettyóújfalu, spune că din cinci clienţi, cel puţin doi sunt români. „Oamenii sunt clienţi obişnuiţi. Cei mai mulţi cumpără ulei, făină sau ouă, iar acum multe bomboane de pom sau dulciuri", spune bărbatul.

Numărul celor care vor trece graniţa ca să-şi facă cumpărăturile de sărbători va fi din ce în ce mai mare. Anul trecut, cu o aproxmativ o săptămână înaintea Crăciunului, coada de intrare în ţară era zilnic de aproape un kilometru.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite