Oradea: Bihorenii exportă cantităţi industriale de pălincă în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pălincarii bihoreni încep să-şi popularizeze produsele, peste graniţă şi au multe contracte. La Târgul Roadele Toamnei, producătorii locali şi-au pus la bătaie cea mai bună marfă, pe care nu vor să o vândă cu mai puţin de 20 de lei, pe litru.

Radu Lazăr, din Ceica, face pălincă de zece ani, după reţeta învăţată de la părinţi. Anul acesta se poate lăuda cu o producţie de o mie de litri de pălincă de prune, pentru care a folosit zece tone de prune, dintre cele mai dulci. O parte din pălinca produsă de el ajunge într-un restaurant de lângă Veneţia, la un amic de-al său italian, care o comercializează alături de consacratele vinuri italieneşti.

image



La târgul care se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână în parcul 1 Decembrie, Radu Lazăr speră să vândă jumătate din producţia din acest sezon.  Recunoaşte că, în ultimii ani, pălincăria nu mai este o afacere. „Dacă ne-ar lăsa să vindem pălinca şi dacă accizele ar fi mai mici, ar fi o afacere profitabilă”, crede Lazăr. Însă la un litru de pălincă plăteşte accize de 7 lei, în condiţiile în care o vinde cu 25 de lei litrul şi are şi multe cheltuieli cu materia primă. „Pălinca mea are 52 de grade şi este pe bază naturală, din dulceaţa prunelor. Nu pun zahăr sau drojdie, cum fac alţii”, spune mândru Radu Lazăr.

image
image



Plătesc taxă pentru a participa la târg
Pălincarii de la târg se plâng că, pe închirierea pentru trei zile, a unei căsuţe de lemn, trebuie să plătească 500 de lei. „Este Târgul Pălincarilor, organizat în cadrul Toamnei Orădene, de către municipalitate. Anii trecuţi nu ne-au pus să plătim. Nu mi se pare corect că o fac acum”, ne-a spus Vasile Cmeciu, un pălincar din Sâmbăta. Acesta cere 30 de lei pe litrul de pălincă, de 52 de grade. „În cantităţi mai mari, las preţul la 20 – 25 de lei. Dar mai puţin de 20 de lei pe litru nu accept”, spune Cmeciu.

Şi acesta se plânge de accize.
„Ne merge din ce în ce mai rău”, recunoaşte producătorul agricol. Acesta povesteşte că marele său noroc este că nu trebuie să dea bani pe prune. Nu are o reţetă specială de pălincă. O face aşa cum se obişnuieşte în Bihor. „Se fierbe borhotul de prune, din care iese votca. Aceasta se fierbe încă o dată şi se transformă în pălincă”, relatează Vasile Cmeciu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite