PORTRET / Elevul orădean Beniamin Drule a jucat rolul lui Isus pe Calea Crucii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beniamin Drule
Beniamin Drule

Tânărul a fost ales să joace rolul lui Isus şi spune că acest rol l-a schimbat foarte mult. Cu toate că are doar 15 ani, băiatul şi-a luat rolul în serios. De mic, Beniamin şi-a dorit să ajungă preot greco-catolic şi tocmai de aceea este acum elev în clasa a IX-a la liceul Greco-catolic din Oradea, la secţia teologie.

 „Când eram foarte mic am visat că sunt preot. M-am visat îmbrăcat în straie de preot şi atunci am ştiut că voi alege acest drum şi că Dumnezeu are un astfel de plan cu mine”, spune băiatul. Pe lângă asta, l-a ajutat şi faptul că un văr de-al lui este preot. „Vărul meu este un model pentru mine şi vreau neapărat să ajung ca el”, spune băiatul.

Calea Crucii în Oradea

Este deja o tradiţie ca reprezentanţii Mănăstirii Franciscane „Adormirea Maicii Domnului” să realizeze o interpretare a drumului lui Isus pe Golgota, denumită simbolic „Calea Crucii”. Momentul a fost pus în scenă de grupul de tineri „Allegria”, de la Mănăstirea Franciscană. Dintre aceştia face parte şi Beniamin, ales de părintele Mihai, cel care s-a ocupat de organizarea evenimentului. „L-am ales pe Beniamin pentru acest rol deorece am simţit că i se potriveşte. Este un tânăr activ în cadrul grupului nostru, vrea să devină preot şi mi s-a părut cel mai potrivit. El chiar şi-a luat rolul foarte în serios şi a ieşit foarte bine întreaga interpretare. La noi, Calea Crucii se face deja de şapte ani, este o tradiţie”, a spus părintele Mihai Vătămăcelu, preot paroh al Mănăstirii Franciscane „Adormirea Maicii Domnului”.

Nu este prima oară când Beniamin participă cu un rol la interpretarea Căii Crucii, el a mai jucat două roluri, unul de soldat anul trecut, şi rolul de levitic în urmă cu doi ani. Cu toate acestea el spune că rolul din acest an I s-a părut cel mai greu, atât fizic, cât şi psihic.

„Nu mi-a fost uşor deloc să duc acea cruce care mi-a fost dată, cu toate că a fost făcută după mine, adică nu foarte grea. Ne-a prins furtuna şi am ajuns să tremur de frig fără să mă mai pot controla. Am fost dezbrăcat şi urcat pe cruce, ploua torenţial. Cu toate astea când am fost băgat în mormânt am simţit o căldură. Am ştiut că Dumnezeu e cu mine”, povesteşte tânărul.

Un rol pentru o viaţă

Nu degeaba Beniamin spune că acest rol a fost foarte greu şi că l-a schimbat pentru totdeauna. „Cu siguranţă, voi fi un om mai bun de acum înainte. Ştiu că trebuie să fac numai lucruri bune şi să îmi continui drumul pe care mi l-am propus”, spune tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
Ce moment ţi s-a părut cel mai greu în interpretarea ta?
Mi-a fost foarte greu să urc dealul de la Ciuperca pentru că a plouat foarte tare şi curgea noroiul în jos pe stradă. Am alunecat foarte mult, îmi tot spuneam că trebuie să ajung sus şi că pot să fac asta chiar dacă tremuram de frig şi mi se învineţiseră buzele.

De ce ai făcut asta?
Am făcut asta pentru că Dumnezeu merită aşa ceva. A fost o onoare pentru mine să pot să interpretez un asemenea rol şi sper că am reuşit să o fac foarte bine.

Ce-i place
Lui Beniamin îi place să se roage şi să cânte orice gen de muzică. Îi place să fie respectat. Îi place că fie criticat, dar numai dacă acea critică are un rol constructiv.

Ce nu-i place
Beniamin spune că nu-i place să fie minţit. Nu-i place să îl jignească cineva, mai ales dacă o face fără motiv. Nu-i place să ridice cineva tonul la el şi nu-i place să se certe.

Profil
Născut. La 14 aprilie 1994, Baia Mare.
Familie. Mai are un frate şi o soră.
Educaţie. Elev în clasa aIX-a la Liceul Greco-catolic din Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite