Oradea: Beiușenii, feriți de viituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Beiușenii, feriți de viituri
Oradea: Beiușenii, feriți de viituri

Valea Nimăiești, din raza municipiului Beiuș, va fi reamenajată, investițiile urmând să depășească valoarea de 1.200.000 de euro. Localnicii nu vor mai avea motive să se teamă de ploile torențiale.

Lucrările urmează să înceapă cel târziu săptâmâna viitoare, potrivit informațiilor primite de la Raluca Negruț, purtător de cuvânt la Direcția Apelor Crișuri (DAC). Amplasamentul a fost predat luni constructorilor, în vederea demarării lucrărilor.

Proiect amânat din lipsă de fonduri
Reamenajarea văii era necesară de mulți ani, încă din 2000 discutându-se despre importanța securizării văii, după cum ține să sublinieze Viorel Iuhas, directorul DAC. „Viiturile din ultimul deceniu, de pe Valea Nimăieşti, au afectat case şi anexe gospodăreşti în localităţile de pe raza comunelor Budureasa şi Curăţele, cât şi o parte din Municipiul Beiuş“, spune Raluca Negruț. De asemenea, viiturile au provocat eroziuni albiei și malurilor, precum şi deteriorarea lucrărilor hidrotehnice existente (consolidări, ziduri de sprijin) şi colmatarea albiei.

Nu vor afecta mediul înconjurător
Valoarea totală a investiţiei pe valea Nimăieşti este de 5.338.630 lei (peste 1.200.000 de euro). DAC îi asigură pe ecologiști de faptul că lucrările de consolidare şi materialele utilizate nu vor fi surse de poluare a mediului înconjurător, scopul acestora fiind diminuarea efectelor negative ale viiturilor. De asemenea se vizează normalizarea condiţiilor de scurgere, pe cursurile de apă.

Poziționarea văii
Valea Nimăieşti izvorăşte de la poalele estice ale Munţilor Vlădeasa, de la altitudinea de 1.440 m şi se varsă în râul Crişul Negru în dreptul localităţii Beiuş. Valea Nimăieşti străbate localităţile Budureasa, Burda, Pocioveliste, Curăţele și Nimăieşti. De la confluenţa cu Crişul Negru, tronsonul cu lungimea de 1,6 Km din Municipiului Beiuş  se caracterizează prin existenţa unor lucrări de apărare, pe ambele maluri, parţial degradate, şi cinci praguri de fund, parţial distruse.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite