Oradea: Bazilica Romano – Catolică Sfânta Maria, artă și istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Bazilica Romano – Catolică Sfânta Maria, artă și istorie
Oradea: Bazilica Romano – Catolică Sfânta Maria, artă și istorie

Campania “Poveștile Oradei Mari” vă prezintă cel mai important edificiu ecleziastic în stil baroc din Oradea, monument istoric de interes național.

În imediata vecinătate a Palatului Baroc, în fața Șirului Canonicilor, tronează unul dintre cele mai importante edificii în stil baroc din oraș și din Transilvania, biserica romano-catolică cu hramul Sfânta Maria. Construcția clădirii a durat trei decenii, între 1751 și 1780. Potrivit informațiilor prezentate de Peter I. Zoltan în volumul “Clădirile monumente istorice ale Oradei”, planurile inițiale ale bazilicii au fost realizate de  arhitectul italian Giovanni Battista Ricca (1691-1757), chemat în Sfântul Imperiu Roman de împărăteasa Maria Terezia. Implicarea arhitectului italian este demonstrată și de forma clădirii, aceasta imitând biserica “Il Gesu” din Roma, creație a arhitectului italian Vignola.

Fațadă austriacă

După moartea primului arhitect, construcţia a fost continuată de Franz Anton Hillebrandt, din 1777. Acesta și-a impus concepția artistică în special în realizarea fațadei și a decorațiunilor interioare. Hillebrandt a adus o serie de modificări în stil baroc austriac târziu, înlocuind cupola cu tambur  cu o calotă integrantă a acoperișului. Fațada abundă de elemente morfologice de origine barocă (portalul secundar, portalul principal cu cartuș baroc, pilastrul cu capiteluri ionice, cu ghirlande în volute, fereastra elipsoidală, parterul tratat în manieră rustică, fereastra rectangulară cu fronton triunghiular). Ceea ce diferențiază  această bazilică de celelate biserici maghiare în stil baroc din secolul al XVIII-lea, este stilul unitar al fațadei și disproporționalitatea, scrie Peter I. Zoltan, citându-l pe Biro  Jozsef .

Monument istoric

Potrivit informațiilor primite de la Bianca Irimie, consilier în cadrul biroului de marketing cultural și promovare a imaginii patrimoniului (din cadrul primăriei Oradea), basilica romano-catolică este monument istoric de interes național. Altarele acesteia reflectă preferinţa pentru sobrietate şi simplitate, specifică etapei târzii a barocului.  Picturile de altar ilustrează teme specifice spiritualității contrareformei. Tema altarului principal, realizată de pictorul austriac Vincent Fischer este “ Înălțarea Fecioarei Maria la cer” (1778), după stilul Iui Giovanni Battista Tiepolo. Fischer este cel care i-a pictat și pe Sfântul Ladislau și pe Sfânta Familie, pe navele transversale.

Încărcată de istorie

Altarul principal este din marmură de Carrara, fiind sculptat de maistrul italian Triscornia, după planurile artistului Toth Stefan, în stilul neorenascentist (1897). Cele două statui, executate în anul 1897de Francisc Eberhardt, îi reprezintă pe Sfântul Ştefan şi Sfântul Emeric. Fresca de pe cupolă, "Triumful ceresc al lui Christos", a fost realizată de către bavarezul  Johann Nepomuk Schopf, în stilul denumit II Correggro. La intrarea laterală a Catedralei există câteva monumente funerare din secolele XV și XVI, în stil gotic şi renascentist, care au aparţinut vechii Catedrale a Cetăţii. Orga datează din anul 1780, fiind opera Iul Fridolin Festl, dăruită catedralei de împărăteasa Maria Tereza a Austriei.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite