Oradea: Bătaia rămâne ruptă din rai în satele bihorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea femeilor bătute provin din mediul rural și se întorc la agresor

Azi, la Inspectoratul Școlar  Bihor a fost lansat „Ghidul de intervenție în cazurile de violență în familie”, un instrument necesar pentru instituțiile implicate în combaterea acestui fenomen. Ghidul a fost realizat de Agenția Națională de Pretecție a Familiei.

„Ghidul de ajută foarte mult pentru că precizează atribuțiile fiecărei instituții și toate procedurile care pot fi realizate pentru a ajuta femeia agresată, dar și măsurile împotriva agresorului”, spune Georgeta Opreanu, de la Fundația Smile, care are singurul adăpost pentru victimele violenței în familie din Bihor.
Bihorenii își mai bat nevestele

Bătaia este încă frecventă în Bihor. La adăpostul Fundației Smile apelează lunar între 15 și 20 de femei care au fost bătute de soții lor. „În unele luni avem și 20 de sesizări. Din cauza asta uneori e mai aglomerat”, spune Georgeta Opreanu. Majoritatea cazurilor de familii care se confruntă cu violența domestică sunt în mediul rural și au venituri reduse sau deloc. Victimele adăpostite în cei doi ani de funcționare a centrului au vârste între 17 și 42 de ani. „Din păcate, majoritatea victimelor se întorc la agresor, după ce au stat o vreme în adăpost. Sunt mai puține cele care încearcă să se elibereze de sub teroarea soțului agresor”, precizează Opreanu. Nu toate femeile agresate apelează la ajutor. „Sunt foarte multe victime care nu vor să beneficieze de sprijinul nostru. E fie din cauza rușinii, fie a dependenței de agresor”, spune ea.
Fundația Smile le oferă femeilor agresate adăpost, hrană, asistență medicală și socială, consiliere psihologică și juridică, dacă este cazul.

Pași de urmat
Femeile ajung la adăpost prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sau a Administrației Social Comunitare Oradea sau a altor instituții cu care fundația are relații de parteneriat. Adresa adăpostului este secretă pentru a nu atrage agresorii. „Lucrăm bine cu instituțiile partenere. O parte au reprezentanți în Grupul Consultativ Județean, conform legii, și ne întâlnim lunar”, precizează Georgeta Oprean.
Ghidul de intervenție în cazurile de violență domestică prevede atribuțiile fiecărei instituții pentru a scoate mama și copiii agresați de sub influența tatălui. Numărul bărbaților agresați de neveste este insignifiant în Bihor. Ghidul se referă și la cazurile în care părinții își agresează copiii sau îi împiedică să urmeze școala și îi obligă să muncească. În prima fază femeia agresată va trebui să obțină certificat medico-legal care să ateste agresiunea și să anunțe Poliția. Femeile agresate care au copii sunt ajutate de Direcție să locuiască la Centrul de Primire Urgențe, deschis anul acesta, iar femeile fără copii sunt îndrumate spre adăpostul Fundației Smile.

La evenimentul de azi au participat reprezentanții primăriilor bihorene, ai poliției, jandarmeriei, Direcției de Asistență Socială, ASCO, Direcției de Sănătate publică,  și organizații neguvernamentale din domeniul social. Ghidul va fi distribuit celor 101 primării din județ. Lansarea ghidului a fost urmată de un seminar pe tema violenței în familie susținut de profesorul american Betty Blythe, care are experiență de zeci de ani în lucrul cu persoane agresate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite