Oradea: Casa Bartsch, de la sediu de bancă la magazin de pantofi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania Poveștile Oradiei Mari continuă astăzi cu prezentare Casei Bartsch, construită în stil eclectic după proiectul realizat de arhitectul Hanzlián János. Casa a găzduit multă vreme filiala celei mai mari bănci din Europa Centrală.

Casa Bartshc situată pe Republicii la nr.11 a fost ridicată în anii 1900, după cum scrie Liviu Borcea în Memoria Caselor. Prima mărturie despre această clădire este o reclamă tipărită în 1897, a hotelului “Szechenyi”. Potrivit unui ziar local, casa Bartsch a fost cumpărată la 1 mai 1907 de Ovary Sandor. Articolul respectiv spunea că proprietarul unui lanț de cafenele din Budapesta ia oferit lui Ovary Sandor 14.000 de coroane pe an, pentru închirirea spațiului de la parterul casei, unde atunci funcționau magazinele Wurts, Olah și German. “Autorul articolului notează cu malițiozitate că dacă afacerea s-ar realiza, aceasta ar fi cea de-a șaisprezecea cafenea din Oradea, egalându-se astfel numărul băncilor din oraș”, se arată în cartea scrisă de Liviu Borcea.

Sediu de bancă

În 1920, la etajul casei și-a instalat filiala o instituției de credit cunoscută ca Banca Marmorosch, Blank&Co. Banca a fost înființată, potrivit lui Liviu Borcea, în anul 1905, la București și a fuzionat cu Pester Ungarische Comercial Bank din Budapesta, cu Bank fud Handel und Industrie, Cu Berliner Handels Gesellschaft și Banque de Paris et de Pays Bas. “Era la vremea aceea una dintre cele mai puternice bănci din Europa Centrală”, arată autorul cărții Memoria Caselor. Banca a intrat în Oradea abia după primul Război Mondial, când capitalul german și ungar a trecut în mâini române și franceze. În cei 20 de ani de funcționare în Oradea, banca a fost condusă de omul de afaceri, vesti la vremea aceea, Ionel I. Șeitan, care după 1930 a fost directorul Băncii Reunite și al Casei de Economii și Comerț Oradea.

Cumpărată de Episcopia Ortodoxă

Casa Bartsch a fost cumpărată în 1938 de Episcopia Ortodoxă Română, pentru 7 milioane de lei. Potrivit celor scrise de Liviu Borcea, episcopul Nicolae Popovici a spus, pe 7 mai 1939, la deschiderea Adunării Eparhiale, că pe locul casei Bartsch urmează să se construiască viitoarea catedrală episcopală a Oradei. După al doilea Război Mondial clădirea a reintrat în anonimat. Băncile cu capital privat au fost desființate iar la parterul clădirii s-a deschis un restaurant lacto-vegetarian, care a funcționat până în 1992. Etajul și partea dinspre Parcul traian au fost transformate în apartamente. Acum, la parterul clădirii funcționează magazinul Leonardo.

Stil

Faţada clădirii se extinde pe trei străzi. Este compusă dintr-un parnu ti ter şi un etaj. Parterul are ferestre şi uşi în arc semicircular, iar etajul ferestre rectangular cu coronamente bogate. Ferestrele de la etaj sunt delimitate de coloane cu capiteluri compozite şi sunt încadrate de diverse ornamente, în stil neorenascentist. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite